Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vanligare med terrorattacker av ensamma

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 05.27
Terrorforskare Peder Hyllengren: Tänker globalt, agerar lokalt
(2:40 min)
Terrorismforskaren Peder Hyllengren. Utöya i Norge efter det värsta terrorattentatet i Europa av en ensam terrorist. Foto: Försvarshögskolan och TT. Montage: Sveriges Radio.
Terrorismforskaren Peder Hyllengren. Utöya i Norge efter det värsta terrorattentatet i Europa av en ensam terrorist. Foto: Försvarshögskolan och TT. Montage: Sveriges Radio.

Terrorattacker som utförs av personer som agerar ensamma har ökat de senaste åren, enligt den europeiska polismyndigheten Europol. Kriget i Syrien och Irak tros vara en faktor som drivit på utvecklingen.

Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, förklarar hur de här personerna resonerar.

– Tänk globalt, agera lokalt. Vi delar en global ideologi, men du kan agera på egen hand och göra ett attentat i en organisations namn, men du behöver aldrig ha träffat den personligen, utan man kan ha inspirerats på håll, säger Peder Hyllengren.

De senaste åren har sympatisörer till IS utfört attacker på egen hand i till exempel Kanada och Storbritannien. Peder Hyllengren nämner också attacken mot konstnären Lars Vilks under ett möte i Köpenhamn som ett exempel på en ensamagerande terrorist, det vill säga en person som ensam förbereder och genomför en attack.

Enligt en rapport tidigare i år från Europol ökar den här typen av attacker, både i EU och USA.

Ensamagerande är särskilt svåra för säkerhetstjänster att hitta, personer som är aktiva i grupper är lättare att spåra.

– Därför att i en grupp så måste det ske kommunikation, antingen digitalt eller att man pratar med varandra. Det finns möjligheter att avlyssna, det finns möjligheter att bugga, det finns möjlighet att gå in och spåra vad de har skrivit till varandra i mail, sms, och andra typer av elektronisk kommunikation, säger Peder Hyllengren.

Paul Gill är terrorismforskare vid Security & Crime Science Department på University College London i London och har särskilt studerat just ensamagerande.

Han menar att organisationen IS ledare i högsta grad är medvetna om svårigheterna för säkerhetstjänster att hitta de här personerna, och därför uppmanar till den typen av terrordåd.

– Det är definitivt en strategi som IS ledare försöker sprida, eftersom de är medvetna om var svagheterna finns inom kontraterrorarbetet, säger han.

Ensamagerande terrorister finns även inom andra ideologier. I USA är det till exempel vanligare än i Europa med gärningsmän från vit makt-världen och extremhögern.

Det värsta dådet hittills i Europa från en ensamagerande terrorist utfördes dock av Anders Behring Breivik, som var inspirerad av bland annat vit makt-världen.

Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg säger att det är viktigt att se även personer från både extremhöger- och extremvänster som kan utgöra ett hot.

– Det största hotet för närvarande, enligt den analys vi gör är att hotet kommer från våldsbejakande islamism. Men jag menar att man får aldrig slappna av, man måste titta runt hela horisonten, 360 grader, tänka sig alla olika möjligheter, säger Anders Thornberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".