Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sänka eller inte sänka räntan det är frågan

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 06.30
Farligt att blanda ihop privatekonomin med företagets
(2:18 min)
Plånbok med de nya svenska sedlarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Det är osäkert inför räntebeskedet i dag. Kommer Riksbanken att göra sin penningpolitik ännu mer expansiv eller låta sig nöja med nuvarande ränta på minus 0,35 procent. Riksbankens ambition är ju att med låga räntor och nytryckta pengar öka farten i svensk ekonomi och få upp inflationen. 


Daniel Wiberg, chefsekonom i organisationen Företagarna är tveksam till om Riksbankens politik har gynnat de mindre företagen.

– Det vi har sett i våra undersökningar är att en stor del av de här pengarna inte strömmar ut till de mindre företagen utan stannar lite högre upp i det finansiella systemet. Mycket hamnar på börsen och i storbolagen för det är där institutioner, banker och fonder får investera pengar. De får i regel inte investera i mindre bolag.

Småföretag har länge hävdat att de har svårt att få banklån och att räntorna är betydligt högre än vad bolånetagarna betalar. Men organisationen Företagarnas undersökningar visar att många småföretagare lånar på villan för att investera i företaget och då har de väl ändå gynnats av Riksbankens räntesänkningar?

– Jo, det kan bli billigare då men det är samtidigt ett ganska farligt sätt att finansiera sitt bolag, att blanda ihop sin privatekonomi med företagets. Det är inget som är odelat fördelaktigt.

Nina Uggowitzer som är vd för det medelstora miljötekniksföretaget Dustcontrol i Norsborg söder om Stockholm tror att Riksbankens räntesänkningar och obligationsköp kan ha haft en positiv inverkan på konjunkturen. Riksbankens penningpolitik har ju även haft ambitionen att hålla den svenska kronan svag, också med syftet att få upp inflationen. Och det har varit gynnsamt för Dustcontrol som har 70 procent av sin försäljning i utlandet.

– Det har haft stor påverkan på oss. I och med att kronan är svag så får vi positiva effekter när vi växlar utländsk valuta till svenska kronor.

Analytikerna är delade inför Riksbanksbeskedet i dag visar olika enkäter. Hälften tror att Riksbanken vilar på hanen medan den andra hälften tror att det blir ytterligare en liten sänkning av reporäntan. Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna vet inte vad han ska tro men vet vad han vill höra i dag.

– Min förhoppning är att man låter räntan vara. Jag tror inte man kommer längre genom att sänka till ännu mer minusränta. Konjunkturläget ser någorlunda bra ut. Därför borde Riksbanken vänta och låta de åtgärder som man redan vidtagit ha effekt innan man gör mer, säger Daniel Wiberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".