Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minister vill få ned sjuktal som Holland

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 12.30
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll imponerad av Nederländernas sjuktal
(2:15 min)
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill lära av hur Nederländerna fått ned sina sjuktal. Foto: Victor Svedberg
1 av 2
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill lära av hur Nederländerna fått ned sina sjuktal.
Prof. Pierre Koning Uni Leiden och Vrije Amsterdam. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
2 av 2
Prof. Pierre Koning vid Universiteten i Leiden och Vrije Amsterdam har studerat et Nederländska sjuklönesystemet.

Nederländerna har minskat sina sjukskrivningar dramatiskt, medan Sveriges skenar. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill se vad regeringen kan kopiera från Nederländernas system.

– Det är väl ingen hemlighet att vi har en situation där man skulle kunna fundera på någon form av medfinansieringsansvar för de långa sjukfallen. Det har vi haft tidigare som en piska om man får uttrycka det så, men vi är inte främst i den verktygslådan när vi diskuterar nu utan främst i morotslådan, säger Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

– Det som skulle vara väldigt intressant att titta på det är ju vilka konkreta åtgärder som de holländska arbetsgivarna har vidtagit på arbetsplatserna för att just förhindra att människor blir sjukskrivna, fortsätter Annika Strandhäll som är imponerad av vad Nederländerna lyckats med.

Sjukskrivningarna har gått ned med runt 40 procent liksom sjukpensioneringarna sedan det nya systemet infördes. Alla nederländska företag betalar numer sjuklön för sjukskrivna anställda under minst två år, oavsett om åkomman beror på något som skett på jobbet eller inte.

Om chefen eller företagsläkaren inte följer de statliga riktlinjerna så kan bolaget åka på ett tredje års sjuklön och en del av förtidspensionen, men så starka piskor funderar inte svenska regeringen på i dagsläget.

– Jag tror att det skulle bli en ganska häftig debatt i Sverige, säger Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Nästa år tillför istället regeringen mer resurser till primärvården, Försäkringskassan och Samordningsförbunden för kommun, landsting och Arbetsförmedling för att försöka stoppa de skenande sjuktalen.

– Jag anser att länder som Sverige kan kopiera vissa bitar av det nederländska systemet, men att vi kanske gått lite för långt med de ekonomiska drivkrafterna för företagen att få ned sjuktalen, säger ekonomiprofessor Pierre Koning vid universitetet i Leiden som fram till för en månad sedan dessutom var forskningsledare på nederländska socialdepartementet.

Alla svenskar som gått sjukskrivna mer än några veckor bör få träffa en läkare som är specialist på yrkesmedicin och vet vilka åtgärder som är effektivast för att snabbt komma tillbaka till jobbet igen. Det råder Peter Flach som är forskare och företagsläkare vid Universitet i Groningen och som tycker att Sverige måste förstärka företagshälsovården.

– Företagsläkare är tränade att hitta lösningar direkt, säger Dr. Peter Flach vid Groningens Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".