Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre byggföretag stängs ute från bostadsmarknaden

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 03.04
Vill se "affordable housing"
(2:08 min)
Byggkran på ett bostadsbygge. Foto: Tomas Oneborg/TT.
1 av 3
Ingen kan sitta och inte veta när bygglovet kommer, säger byggföretagaren Woyland Wallin. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Jonas Hammarlund, huvudsekreterare för konkurrensutredningen. Foto: Adam Westin/Sveriges Radio.
2 av 3
Jonas Hammarlund, huvudsekreterare för konkurrensutredningen. Foto: Adam Westin/Sveriges Radio.
Ola Andersson, arkitekt och samhällsbyggnadsdebattör. Foto: Adam Westin/Sveriges Radio.
3 av 3
Ola Andersson, arkitekt och samhällsbyggnadsdebattör. Foto: Adam Westin/Sveriges Radio

Att planeringen av nya bostäder i kommunerna ofta tar lång tid gör att nya och mindre byggföretag hålls utanför marknaden, visar en ny utredning. Utredarna vill att regeringen ser över möjligheterna till någon sorts "affordable housing" för att möta den stora bostadsbristen.

Att få in fler aktörer på byggmarknaden är viktigt, menar Jonas Hammarlund som är huvudsekreterare för utredningen.

– Är det få aktörer både på upphandling av hyresrätter och byggande av bostadsrätter, då finns ju risken att konkurrensen minskar och prisnivån hålls uppe. Det sker heller ingen utveckling av mer kostnadseffektiva sätt att bygga, säger Jonas Hammarlund.

Den förra regeringen gav i uppdrag att titta på hur man kan öka konkurrensen på byggmarknaden för att få till fler bostäder. I dag lämnas betänkandet över till bostadsminister Mehmet Kaplan.

Utredarna konstaterar att nya och mindre byggföretag avskräcks av att det kan ta uppemot tio år av planering i kommunerna innan man kan börja bygga.

Och att det hela är så oförutsägbart är kanske det största problemet, säger Woyland Wallin, som har ett litet byggföretag i Göteborg.

– Ingen kan sitta och inte veta när bygglovet kommer, eller hur lång tid det tar, för det kan man aldrig få reda på. Det är skillnad på ett litet företag och ett stort, som kan hålla på med 10-20 stycken såna här planärenden som rullar och går, säger Woyland Wallin.

Ola Andersson, som är arkitekt och samhällsbyggnadsdebattör i Stockholm, delar bilden att segdragna planprocesser missgynnar de mindre företagen.

– De här långa planeringstiderna som ju kan vara 10 år binder ju upp väldigt stora resurser. Och det klarar de stora aktörerna, de bygger på att kunna den här processen och ha resurser för att kunna uthärda de långa tiderna. Små aktörer utan de här resurserna kan helt enkelt inte vara med, säger Ola Andersson.

Det är kommunerna som har bostadsförsörjningsansvaret, och hur de arbetar med det skiljer sig mycket åt. Och det är ett konkurrensproblem, enligt utredarna. De vill att kommunerna ska ställa mer likartade krav på byggföretag och att markanvisningarna blir mer transparenta.

Detta skulle även gynna stora aktörer tror man, och locka utländska företag att ge sig in på den svenska marknaden.

Ett av få konkreta förslag i utredningen är att regeringen ska ta initiativ till ett "typgodkänt flerbostadshus" som ska kunna byggas över hela landet. Det skulle tas fram tillsammans med kommunerna och byggbranschen.

– Någon sorts "affordable housing". I dag med de behov som finns behövs det nog någon sorts större enhetlighet och förutsättningar att faktiskt bygga billigare, säger Jonas Hammarlund, huvudsekreterare för byggkonkurrensutredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".