Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken: Räntan ligger kvar oförändrad på –0,35 procent

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 09.33
Samtal om räntebeskedet med Ekots Kristian Åström
(5:51 min)
Kristian Åström, ekonomikorrespondent. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Kristian Åström, ekonomikorrespondent. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Beskedet var inte självklart, men överraskade inte. 

Chatta med Riksbankens chef kl 14.30. Ställ dina frågor redan nu.

– Inför Riksbankens beslut var experterna oeniga. Inflationsbeskedet förra veckan var svagare än förväntat, vilket talade för en sänkning. Å andra sidan var ECB:s räntebesked förra veckan i underkant i förhållande till förväntningarna, vilket betydde att den svenska kronan inte stärktes mot Euron. Detta tillsammans med en rad andra faktorer talade för att räntan skulle ligga kvar.

Hur ska man tolka beskedet?

– Att Riksbanken ser att inflationen är på väg åt rätt håll och att det därför inte just nu behövs ytterligare en räntesänkning. Man ska komma ihåg att räntan är på historiskt låg nivå, -0,35 procent, vilket av många ses som ett penningpolitiskt experiment. Räntebeslutet i dag kan också ses som att Riksbanken vill spara på eventuellt krut till framöver, om inflationen skulle försvagas eller ligga kvar på en låg nivå, det vill säga långt under Riksbankens mål på 2 procent.

Inflationen ligger just nu på 0,2 procent.

Riksbanken skriver i sitt beslut att inflationen är på rätt väg. Vad driver inflationen?

– Det är framför allt den svaga svenska kronan som gör att inflationen är på uppåtgående. Men framöver förväntas en bred konjunkturuppgång hjälpa till. En utmaning är att inflationen globalt är låg och att många centralbanker bedriver en mycket expansiv penningpolitik. Detta sätter press på den svenska Riksbanken att även fortsättningsvis föra en mjuk penningpolitik, så att inte kronan stärks.

Varför är det bra att använda sig av minusränta?

Enligt Riksbanken håller den låga räntan nere värdet på den svenska kronan i föärhållande till dollar och euro... Detta hjälper svensk exportindustri och importen blir dyrare, vilket spär på inflationen. 

Bakgrunden är att det finns ett deflationshot. Om priserna sjunker kan det stoppa upp konsumtion och investeringar. Varför köpa i dag, när det är billigare i morgon. Sedan kan företag få problem. Om priserna sjunker, minskar intäkterna, men det är svårt att sänka lönerna. Istället kanske företaget tvingas minska kostnaderna genom att minska sin personal. Ett annat problem rör penningpolitiken. Med deflation går det inte att ha en negativ realränta, vilket kan behövas i vissa konjunkturlägen. 

Hur länge kan man räkna med att räntan ligger kvar på en sådan här låg nivå?

Enligt Riksbankens räntebana, är den första höjningen att vänta under första halvåret 2017. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".