Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabbare domar med nytt arbetssätt

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 05.00
"Störst betydelse i enklare mål där den enskilde är ekonomiskt utsatt"
(2:51 min)
Lagbok med domarklubba. Arkivbild: Henrik Montgomery/Scanpix.
Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Förvaltningsrätten i Stockholm har visat att det går att korta tiderna i mål om till exempel ekonomiskt bistånd och färdtjänst betydligt. Enklare mål avgörs på ett par veckor i stället för flera månader.

I ett år har Förvaltningsrätten i Stockholm arbetat med att snabbare avgöra enklare mål, i det man kallar ett snabbspår. Resultatet visar att mål som tidigare tog flera månader nu avgörs på ett par veckor.

– Det har haft störst betydelse när det gäller mål som kanske inte är så komplicerade, men där den enskilde kanske är socialt utsatt, har dålig ekonomi och behöver få sin domstolsprövning snabbt, säger lagman Gudrun Antemar, som är chef för domstolen.

Förvaltningsrätten i Stockholm är landets största förvaltningsrätt och hade till oktober i år hanterat fler än 20 000 mål.

Av de dömdes omkring tio procent i det så kallade snabbspåret, som domstolen byggt upp en särskild organisation för.

Konkret betyder det att två domare varje dag går igenom de mål som kommer in och plockar ut sådana som är enklare och bör kunna avgöras fortare.

Resultatet visar att man där lyckats korta tiderna till dom betydligt, enligt lagman Gudrun Antemar.

– I ett sådant mål skiljer det på att man kanske annars skulle få vänta tre, fyra månader, nu går det inom några veckor, säger lagman Gudrun Antemar.

David Wahren är rådman vid förvaltningsrätten i Stockholm och en av de domare som arbetet i snabbspåret.

– Det är många mål som handlar om försörjningsstöd, det är mål om färdtjänst, och därutöver en ganska bred flora av alla möjliga måltyper. Det kan handla om körkortsmål, och jag har för mig att vi tog en del lärarlegitimationer, till exempel.

Vad är skillnaden för dig som jobbar med målen?

– När vi arbetar med målen som vanligt då finns det alltid en risk att de här mindre och lite enklare målen blir liggande för att vi ska ta målen i turordning.

Ser du några risker i att man kan uppleva att det är en för snabb hantering?

– Nej, det tror jag inte. Målen hanteras ju på precis samma sätt som mål alltid hanteras, så nej, det tror jag inte.

Enligt lagman Gudrun Antemar är en av de tänkta vinsterna också att mer ska kunna läggas på de mål som är mer komplicerade.

– Förutom att en medborgare som har  ett lite mindre komplicerat mål kan få snabbt svar, så innebär det ju också att det blir mer resurser kvar till de domare som hanterar de mer komplicerade målen. Så vi tycker att det blir en nästan dubbel effekt av detta.

Hur har ni arbetat för att den här lite snabbare hanteringen då ändå ska bli rättssäker?

– Ja, det är väldigt viktigt att den är det, för den ska vara snabb, men det måste också bli rätt, och därför så är det våra mest erfarna domare som arbetar med de här målen, och de bestämmer själva vilka mål de kan avgöra på ett rättssäkert sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".