Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pensionen ofta lägre än prognosen

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 11.25
"Det kan handla om 500 kronor eller mer"
(1:43 min)
Inspektionen för socialförsäkringen.
Marcela Cohen Birman på Inspektionen för socialförsäkringen. Foto: Anders Jelmin Sveriges Radio.

Pensionsprognoserna överskattar hur mycket pengar blivande pensionärer kommer att få ut i pension, det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.

Utredaren Marcela Cohen Birman säger att risken är att en del får en felaktig bild av hur mycket man har råd med efter pensioneringen. 

– En person som är på väg att närma sig pensionering kanske uppskattar sin pension något högre än vad den kommer att bli. Det kan göra att man eventuellt anpassar sin konsumtion därefter eller att man väljer att gå tidigare, eller arbeta mindre för att man tycker att man klarar sig. Sedan kommer det inte att stämma, säger hon. 

Inspektionen för socialförsäkringen har i sin utvärdering av pensionsprognoserna tittat på personer födda mellan 1942 och 1948. Prognoserna sju år före pensioneringen har jämförts med pensionsutfallet för dem som gick vid 65 års ålder. Det här gäller den allmänna statliga pensionen som i studien låg på i snitt 12 000 kronor per månad. 

Resultatet visar att träffsäkerheten i prognoserna som skickas ut i det orange kuvertet varierar ganska kraftigt mellan åren, och det är inte ovanligt med överskattningar av pensionen på omkring 5 procent. 

– Det är vanligare med överskattningar än underskattningar i prognosen, säger utredaren Marcela Cohen Birman. 

Hur stora överskattningar handlar det om? 

– Det är i snitt fem procents överskattningar och i västra fall 13 procent i något enstaka fall. Det handlar om 500 kronor eller mer. 

Pensionsprognoserna skulle kunna förbättras till exempel om antaganden gjordes om inkomstutvecklingen utifrån hur gammal personen är. 

– De skulle då bli mer komplicerade att göra, och troligtvis svårare för individen att förstå, säger Marcela Cohen Birman. 

Hur ska man tänka om man är på väg att gå i pension. Ska man lita på det som står i det orange kuvertet? 

– Lita på kronan skulle jag inte råda någon att göra med någon prognos. Det ligger hyfsat men kan variera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".