Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tingsrätten: Någon ville få imamen mördad

Uppdaterat tisdag 15 december 2015 kl 15.06
Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 13.20
David Nazarov: Vi fortsätter driva frågan om uzbekiska statens ansvar
(2:13 min)
David Nazarov i Östersunds tingsrätt tidigare i år.
David Nazarov, son till den skjutne imamen hade hoppats att tingsrätten skulle varit tydligare i vem som låg bakom attentatet. Foto: Åsa Sundman/Sveried Radio.

Östersunds tingsrätt konstaterar att 37-åringen sköt den regimkritiske imamen på uppdrag av någon annan, men kan inte fastslå vem. Sonen hoppas nu att ärendet ska utredas ytterligare.

Östersunds tingsrätt meddelade idag domen domen mot den 37-åring som stod åtalad misstänkt för mordförsök på en regimkritisk uzbekisk imam i Strömsund 2012.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse men tingrätten dömer mannen till tidsbestämt straff på 18 år eftersom imamen överlevde attentatet.

– Jag är i huvudsak nöjd med domen, men jag hade yrkat på ett strängare straff dvs livstids fängelse men det här är ju det längsta straff man kan få tidsbestämt så det här är på det hela taget en bra dom, säger åklagare Krister Petersson.

Det var i februari 2012 som imamen Obid Nazarov sköts i huvudet när han var på väg till fredagsbönen. Familjen hittade honom blodig i trappuppgången och misstankarna riktades tidigt mot en nu 37-årig uzbekisk man som rest till Sverige och som fanns i Strömsund under attentatsdagen.

Tingrätten konstaterar att det finns en starkt teknisk bevisning. Främst handlar det om en ryggsäck som hittades i närheten av attentatsplatsen i vilken man hittade revolver. På ryggsäcken hittade man också DNA från 37-åringen.

Tillsammans med en omfattande kartläggning av 37-åringens resor till och från Sverige finned Östersunds Tingsrätt det utom rimligt tvivel att det är 37-åringen som sköt imamen och dömer honom därför för mordförsöket.

Tingsrätten konstaterar också att 37-åringen har begått gärningen på uppdrag av någon annan, men kan inte fastslå vem.

– Det är ju uppenbart att han har gjort det här på beställning av någon, eftersom han har ju själv ingen koppling till imamen utan någon har ju beställt det här på något sätt. Det visar ju hans många kontakter med Ryssland också.

– Men det är svårt att säga vem som har beställt det och det är inte heller vår uppgift i det här målet, säger rättens ordförande Göran Ingebrand.

Imamens son David Nazarov önskar däremot att tingsrätten hade pekat ut den uzbekiska regeringen och säkerhetstjänsten som ansvarig:

– Jag hade önskat att tingsrätten hade varit mer tydligt med den här frågan. De har lämnat den frågan lite öppen. Men vi tänker gå vidare med den här frågan och vi står fast fortfarande vid den bedömningen att det är den uzbekiske staten som i slutändan står ansvarig för det här attentatet.

Hur man nu har tänkt gå vidare med frågan är oklar, men åklagare Krister Petersson säger att han har begärt rättshjälp från Ryssland för att utreda den man som 37-åringen hade kontakt med. Men det kan bli en krånglig utredning menar han.

– Det som är lite besvärande där är att den personen ser ut att ha fått ett ryskt pass och om det är ett riktigt pass, och han har blivit rysk medborgare, så blir det svårt att få honom utlämnad till Sverige, säger Krister Petersson.

Men tills vidare är han nöjd med en fällande dom och har inga tankar på att fortsätta utreda en eventuell uzbekisk inblandning.

– Nu har vi en dom här och jag utgår från att den tilltalade kommer att överklaga den. Jag har ju vissa andra spår i utredningen som jag drar i men jag kommer inte att bedriva ytterligare en förundersökning mot den uzbekistanska statens inblandning i det här, det kan jag inte se nu i alla fall.

Domen kommer att överklagas säger 37-åringens advokat Jorge Concha.

– Den tekniska bevisningen håller inte anser vi. Framförallt vapnet är varken knutet till attentatet eller till min klient, säger Jorge Concha till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".