Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordbruksverket vill stärka artskyddet

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 11.40
Utredaren: Regeringen bör sätta ambitionsnivån
(2:04 min)
Bert Ove Lindström
1 av 2
Berth-Ove Lindström i bevarandeorganisationen Kungsörn Sverige. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio
Anders Holmlund inspekterar en holk som boplundrare satt ut. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Holmlund inspekterar en holk som boplundrare satt ut. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.

Ökad kunskap och bättre samverkan och förändrad lagstiftning. Det är en del av de förslag som Jordbruksverket idag lämnar till regeringen för att bekämpa brott mot hotade djur och växtarter - så kallade artskyddsbrott.

Det är många myndigheter som på olika sätt är involverade i arbetet mot artskyddsbrott: Polis, Kustbevakningen, Tullverket, Åklagarmyndigheten, länsstyrelserna och Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Naturhistoriska riksmuseet och Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Myndigheterna behöver arbeta, samverka och prioritera utifrån en gemensam ambitionsnivå.

Jordbruksverket anser att en tydligt definierad nationell ambitionsnivå för myndigheter att förhålla sig till i arbetet mot artskyddsbrott är den enskilt viktigaste frågan.

– Lämpligen är det regeringen som ser till att man får en gemensam ambitionsnivå för alla myndigheter, säger Michael Diemer utredare på Jordbruksverket.

Artskyddsbrott saknar oftast ett tydligt brottsoffer som anmäler brottet och måste därför upptäckas genom aktiva åtgärder som kontroll, tillsyn och spaning.

Jordbruksverket föreslår även att regeringen bör överväga att inför fasta skadeståndsbelopp på fridlysta arter.

–Det är ett bra förslag. Det samma system som man har i Finland och där kan det kan kosta upp i mot 100 000 kronor att döda eller stjäla ägg från en sällsynt fågelart. Lättare för tingsrätter att döma ut böter och skadestånd, men även en pedagogisk viktig del så att allmänheten ser att det är ekonomiska värden i naturen. Det kan leda till att folk tipsar polisen om man ser något misstänkt i naturen. Det säger Berth-Ove Lindström, som jobbar inom projekt kungsörn.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".