Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisens tiggarregister ska granskas

Uppdaterat onsdag 16 december 2015 kl 18.47
Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 11.46
"Det finns omständigheter som gör att vi vill titta närmare"
(1:50 min)
Tiggare, EU-migranter
Foto: TT

Efter Ekots avslöjande om hur den svenska polisen detaljerat kartlagt romska tiggare så inleds nu en granskning av det register där uppgifterna sparats.

Avslöjandet var i dag ett hett samtalsämne bland svenska romer.

– Jag förstår inte vad de är ute efter. De har inte hållt sitt ord. Jag är mycket ledsen och besviken att de fortsätter registrera romer, säger Djura Ivanov, som vi träffar i Malmö.

– Jag tror inte syftet är att hjälpa. Det här registret kommer mer att stjälpa, för det kommer läggas till i de andra romregistren, säger Angelina Demiter Taikon.

Efter Ekots avslöjande i morse, om att polisen fotograferat tiggares id-handlingar och ställd mängder med ingående frågor - uppgifter som sedan lagts in ett register - beslutade Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden i dag att granska den uppgiftssamlingen. Sigurd Heuman är ordförande i nämnden.

– Det var omständigheter som gjorde att det här är någonting som man borde titta närmare på. Det kan förekomma känsliga personuppgifter, säger SIN:s ordförande Sigurd Heuman.

Polisen försvarar informationsinsamlingen och registreringen med att de har velat fastslå om det är så att tiggare i Sverige, där de flesta är romer från Rumänien och Bulgarien, är offer för människohandel. Resultatet av undersökningen visar att de flesta tigger frivilligt.

Martin Marmgren är polis i Kista och jobbar med EU-migranterna som bor där. Han tycker att det här arbetet hade varit mer effektivt genom andra metoder.

– Jag tror det hade varit mycket effektivare att skapa enheter som jobbar nära och skapar relationer med den här gruppen, där man har språkkompetens och kulturell kompetens, så att man bygger förtroendefulla relationer.

– Om du bara gör en informationsinhämtning på det här sättet så kanske det kan bli så att de känner "varför vill du ha den här informationen? Är det för att du vill kontrollera mig eller är det för att du vill hjälpa mig?", säger Martin Marmgren.

Liberalernas Erik Ullenhag, tidigare integrationsminister, välkomnar nu den granskning som ska göras av polisens nya register.

– Det är bra att det sker en granskning. Än så länge är det för tidigt att säga om det är något fel på registret eller inte. I grunden får vi inte ha register i Sverige som baseras på etnicitet, det är oklart om det gör det i det här fallet eller inte, säger Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".