Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinstfest för SAS

Published onsdag 16 december 2015 kl 14.14
"Vi har lyckats med att leverera"
(1:28 min)
SAS vd Rickard Gustafson tror på vinst för företaget även nästa år. Foto: TT.
SAS vd Rickard Gustafson tror på vinst för företaget även nästa år. Foto: TT.

Flygbolaget SAS gjorde en oväntat stor vinst, plus 1,4 miljarder kronor, under sitt räkenskapsår som slutade i oktober. SAS vd Rickard Gustafson ser flera förklaringar till förbättringen.

– Det är bra fokus på våra frekventa resenärer, de som reser ofta till och från och inom Skandinavien. De vill ha ett enkelt resande och det tycker jag att vi har lyckats med att leverera, säger Rickard Gustafson.

– Sedan på slutet har vi också fått lite hjälp av ett lägre bränslepris.

Förutom att priset på flygbränsle gått ner pekar alltså SAS vd Rickard Gustavsson på fler passagerare flyger oftare med SAS och dessutom så fortsätter SAS att spara och effektivisera. 

Vinsten före skatt för SAS räkenskapsår som är från november förra året till oktober i år -  blev 1,4 miljarder kronor före skatt, en klar förbättring jämfört med året innan då man gick med förlust på över 900 miljoner.

Men flygbranschen är känslig och påverkas direkt av osäkerhet i omvärlden och av terrordåd.

– Det såg vi ju att efterfrågan på flygbiljetter till Paris och Bryssel gick ner ganska kraftigt efter de fruktansvärda händelserna där. Men även till andra västeuropeiska städer såg vi en liknande tendens.

Men Rickard Gustafson tror på vinst för SAS även nästa år, men högre biljettpriser tror han inte på, utan det krävs att SAS blir än effektivare för att möta konkurrensen.

– Det är en knivskarp konkurrens där ute där många konkurrenter får fler flygplan och erbjuder fler säten på marknaden. Det brukar innebära en prispress, säger Rickard Gustafson.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".