Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

OECD pekar på ojämlika förutsättningar på arbetsmarknaden

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 15.47
"Stora skillnader mellan olika typer arbetare"
(2:06 min)
Bild på platsannons
Foto: Henrik Montgomery / TT

Förutsättningarna på den svenska arbetsmarknaden får både ris och ros i en ny rapport från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Även om den svenska modellen överlag fungerar väl så missgynnas vissa grupper.

Vissa grupper missgynnas av ett ojämlikt anställningsskydd samt tillgång till inkomstförsäkringar och olika stödinsatser, berättar Stefano Scarpetta, OECD:s chef för arbetsmarknadsfrågor.

– Om jag jämför Sverige med andra länder finner jag att risken för att bli av med jobbet är relativt låg, säger Stefano Scarpetta.

På flera sätt utmärker sig den svenska arbetsmarknaden positivt, enligt OECD, både när det gäller tryggheten i anställningar och möjligheterna att hitta ett nytt jobb efter en avslutad anställning.

Men i den rapport som i dag lämnades över till regeringen pekar OECD samtidigt på flera brister, bland annat att de olika stöd- och utbildningsinsatser som erbjuds genom Trygghetsråden inte kan nyttjas av alla.

– De mindre goda nyheterna är att det finns stora skillnader mellan olika typer arbetare, säger Stefano Scarpetta.

Anställda inom tjänstesektorn i regel får tillgång till bättre stöd än de inom industrin. Personer med visstidsanställningar kan inte alls nyttja stödet som erbjuds genom Trygghetsrådet och blir då beroende av Arbetsförmedlingen där det stöd som erbjuds ofta är fördröjt, konstaterar rapporten.

Det noteras också att skillnaden mellan det anställningsskydd som finns för fast anställda och visstidsanställda i Sverige är det näst största bland alla OECD-länderna.

– För vissa fungerar systemet ganska väl, för somliga är det sådär och för andra fungerar inte särskilt väl.

I rapporten föreslås en rad åtgärder för att förbättra situationen, bättre tillgång till de stöd som erbjuds av Trygghetsråden, en effektivisering av Arbetsförmedlingens insatser samt att fler och särskilt utsatta grupper ska kunna nyttja A-kassan. Dessutom föreslås att LAS-regeln sist in först ut lättas.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tog emot rapporten från OECD i dag. Hon säger att hon är öppen för att titta på de förslag som presenterats, men när det gäller just sist in, först ut-principen ser hon helst att frågan löses av arbetsmarknadens parter.

– Det är parterna som bör göra upp om den typen av förändringar. Kommer parterna gemensamt till mig och vill ha förändringar i lagstiftningen då ska jag förstås lyssna på det, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".