Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Vad är fel med att vara ultrakonservativ?"

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 15.52
Waszczykowski: Inget fel med att vara ultrakonservativ
(3:51 min)
Höger: Den polska utrikesministern, Witold Waszczykowski. Vänster: En demonstrant som stödjer regerande Lag och Rättvisa. Foto: TT.
Höger: Den polska utrikesministern, Witold Waszczykowski. Vänster: En demonstrant som stödjer regerande Lag och Rättvisa. Foto: TT.

Sverige och Europa har fel bild av läget i Polen just nu. Det säger Polens utrikesminister som Ekot har intervjuat.

 

Det har varit spänt i Polens relationer med EU:s ledarskikt sedan det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa bildade regering efter valet i oktober.

Den senaste tidens kommentarer från EU-toppars om ett odemokratiskt styre i Polen är upprörande, säger utrikesministern till vår korrespondent.

– Agerandet mot Polen från vissa EU-politiker just nu, politiker som är missnöjda med att Polen inte ser ut som Tyskland eller Sverige, är fördomsfullt och onödigt, säger Polens nytillträdda utrikesminister Witold Waszczykowski.

Han ringer upp från sitt ämbetsrum i Warszawa efter att Ekot och andra redaktioners journalister i Europa har sökt honom för en reaktion på det senaste utspelet i det uppskruvade tonläge som råder om den politiska situationen i Polen.

I en radiointervju på måndagen liknade EU-parlamentets ordförande Martin Shulz partiet Lag och Rättvisas första tid vid makten i Polen vid en statskupp. Något som har fått den polska regeringen att kräva en offentlig ursäkt.

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski säger sig vara förbluffad över kommentarerna om ett odemokratiskt styre från hans regering.

– Det finns inget hot mot demokratin i Polen och det finns ingen enda giltig modell för demokrati i Europa! Det ser olika ut i Tyskland, i Sverige, Schweiz, Polen och Ungern. Och vi har vår egen suveräna rätt att välja regering och bilda parlament och styra landet, säger han.

Den politiska konflikt som pågår i Polen just nu har till stor del utspelat sig kring sparkandet och tillsättandet av några domare i den viktiga författningsdomstolen där nya lagar granskas och stoppas om de inte följer landets grundlag.

Den bild av läget som nu dominerar i både polska och internationella medier gör gällande att Lag och Rättvisa med sin egna majoritet i parlamentet vill ta kontroll över alla oberoende institutioner och bli av med obekväma liberala motröster.

Men mediernas negativa beskrivningar av partiet som bakåtsträvande och ultrakonservativt är felaktiga, säger Witold Wasczcykowski.

– Vad är egentligen fel med att vara ultrakonservativ, frågar han. Det är för att både EU och europeiska medier länge har styrts av vänsterkrafter som såna här beskrivningar har fått fäste. Som om vänstern skulle vara mer progressiv. Lag och Rättvisa är ett högerparti som vill balansera upp och rätta till den här vänsterprägeln i Europa och föra in grundvärderingar som saknas i EU idag.

Att Polen med den nya regeringen skulle vara på väg att distansera sig från det övriga EU förnekar utrikesministern. Snarare vill de stärka och rätta till Polens profil i unionen, säger han.

– EU måste inte bara följa en väg som Frankrike och Tyskland har stakat ut. Alla vill inte ha euron som valuta, alla vill inte ge EU ökad makt över inrikespolitiska frågor. Vi är mer inne på David Camerons linje vad gäller EU, men det betyder inte att Polen vill ställa sig utanför.

Witold Wasczcykowski var biträdande utrikesminister när Lag och Rättvisa regerade i Polen förra gången för tio år sedan.

Han är utbildad i USA och är den som skött Polens förhandlingar med USA om ett gemensamt missilförsvar i Polen. Förhandlingar som han hoppas kunna återuppta nu.

Och han säger att Polens nya regering mycket starkt kommer att prioritera säkerhetspolitiskt samarbete med grannländerna i östra Europa och Centraleuropa på grund av kriget i Ukraina.

Vid nästa Nato-toppmöte som hålls i Warszawa nästa sommar kommer man att driva att fler Natotrupper ska flyttas till Polen och dess grannländer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".