Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya regler i Göteborg ska motverka skolsegregation

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 16.59
Rektor: "ett klokt och modigt beslut"
(1:39 min)
Två skolelever, en flicka och en pojke, i en korridor på en högstadieskola. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

I Göteborg införs nya regler för att motverka segregationen i skolor.Nyanlända får förtur till friskolor... och ska dessutom bussas till skolor som har få invandrarelever. Paula Palmdahl, rektor på Ryaskolan i Biskopsgården som har många nyanlända elever välkomnar beslutet.

-Det är ett klokt och modigt beslut. Man tänker på elevernas framtid och möjligheter och för att vi ska få en mer jämlik stad säger Paula Palmdahl, rektor på Ryaskolan i Biskopsgården

Barnen spelar fotboll på skolgården i decemberdiset på Ryaskolan i Biskopsgården. På skolan har i princip alla elever föräldrar som är födda utomlands och bara under höstterminen har skolan tagit emot ytterligare 50 nyanlända elever. En stor utmaning både när det gäller personal och lokaler. Men från och med vårterminen kommer nyanlända elever att bussas till skolorna i det närliggande området Torslanda, där det i princip bara går barn med föräldrar födda i Sverige.

Förändringen är ett resultat av de nya riktlinjer som tagits fram av Göteborgs Stad. Skolplaceringar ska samordnas av stadsdelarna. . Nyanlända föräldrar ska få handfast hjälp att hitta och välja den bästa skolan för sina barn även om den ligger utanför området där de bor. Och både till friskolor och kommunala grundskolor där det finns få nyanlända ska just nyanlända prioriteras. Problemet med segregation delar Göteborg delar med flera andra städer i landet. Och i ett längre perspektiv gäller det att tänka nytt även vid placeringen av skolor menar Helen Svedlid, planeringsledare på stadsledningskontoret i Göteborg.

-Vi kan tänkas oss att lägga skolor vid till exempel knutpunkter för kollektivtrafik eller att vi ser till att skolorna har olika profiler så att vi på det sättet stimulerar de äldre eleverna att göra mer aktiva skolval kanske från årskurs sex, säger Helen Svedlid, planeringsledare på stadsledningskontoret i Göteborg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".