Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige beslutar om ny biståndssatsning i Syrien

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 05.00
Isabella Lövin: Kan ingjuta optimism i samtalen
(2:00 min)
Montage Isabella Lövin och flyktingläger Syrien
Bilden är ett montage. Foto: TT/ Sveriges Radio

Sverige gör en helt ny biståndssatsning inne i det krigshärjade Syrien. Under fem år har regeringen beslutat att ge 340 miljoner kronor till uppbyggande av bland annat skolundervisning och hälsovård.

Enligt biståndsminister Isabella Lövin behövs något mer än den rena katastrofhjälpen för att hjälpa människor inne i det krigshärjade Syrien.

– Det pågår fredssamtal och vi hoppas mycket. Då måste vi också se till att vi kan jobba mycket konfliktförebyggande och stärka samhällstjänster och arbetstillfällen och ekonomisk utveckling i regionen. Då kan vi också ingjuta lite optimism i de samtalen, säger Isabella Lövin.

Regeringens biståndssatsning till uppbyggande av samhällsfunktioner inne i Syrien omfattar även grannländerna Libanon, Jordanien och Turkiet. Under fem år med start den första januari kommer 340 miljoner kronor årligen att satsas på bland annat undervisning, hälsovård och annat.

Ett svårt problem för den här typen av bistånd är att nå in med hjälp i de olika områdena i krigets Syrien. IS kontrollerar till exempel stora områden och Assad-regimen kontrollerar andra. Frågan är om Sverige riskerar att understödja en part till exempel Assad-regimen och därmed förlänger kriget.

– Vi kommer inte att jobba direkt med Assad-regimen. Vi kommer att jobba via FN, EU och civilsamhällets organisationer. Man får inte glömma bort att det är många miljoner människor inne i Syrien i dag som har ett helt fruktansvärt liv. Två miljoner barn går inte i skola i Syrien. 60 procent av Syriens befolkning är i dag arbetslös.

Det är biståndsorganet Sida som ansvarar för att hitta hjälporganisationer som i första hand når in med sina insatser inne i Syrien säger Isabella Lövin. 

EU och Världsbanken har liknande biståndsstrategier, som bygger upp samhällsfunktioner och ska ge människor hopp om framtiden. Frågan är vilken roll de stora flyktingströmmarna till Europa har spelat för att den här satsningen sker nu?

– Vår avsikt är verkligen inte nu att vi ska hindra människor från att lämna krig och våld och när de är utsatta för risk för sitt eget liv men att vi ska jobba för freden, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".