Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler klagomål på personlig assistans

Publicerat fredag 25 december 2015 kl 03.03
"Ett litet fel kan få ödesdigra konsekvenser"
(2:48 min)
Äldre kvinna i rullstol med en rutig filt över sina ben. Hon håller i en träkäpp. Foto: Hasse Holmberg/TT.
1 av 2
Personer med personliga assistenter beskrivs som en mer röststark grupp. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Lasse Larsson med sin personliga assistent Nina Westman. Foto: Sara Heyman/Sveriges Radio.
2 av 2
Lasse Larsson med sin personliga assistent Nina Westman. Foto: Sara Heyman/Sveriges Radio.

Det är tio gånger vanligare med lex Sarah-anmälningar rörande personlig assistans jämfört med övriga verksamheter inom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Det framkommer i en rapport från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, med namnet Personlig assistans under luppen. 

Ärenden som har granskats är 311 lex Sarah-anmälningar och 259 klagomål som handlagts under perioden juli 2011 till och med december 2014.

Skillnaderna gäller om man räknar på hur många personer som får de olika insatserna - och alltså inte exempelvis tidsomfattningen av de olika insatserna som ser mycket olika ut.

Lasse Larsson fick en stroke för snart elva år sen. Sedan dess har han en halvsidesförlamning och en viss hjärnskada. Nu har han assistans tolv timmar om dygnet. 

– Min assistent är i första hand mina ben och mina armar, säger Lasse Larsson. 

Hjärnskadan gör också att han kan ha svårt med tidsuppfattning och planering, berättar han, så även det får han viss hjälp med. 

– Om jag var tidsoptimist förut är det ingenting mot vad jag är i dag, säger han. 

I rapporten framkommer att såväl klagomål som lex Sarah-anmälningar är vanligare inom just personlig assistans än inom andra stödformer som ingår i LSS. Andra LSS-insatser är till exempel gruppboende, serviceboende och ledsagarservice.

Skillnaden mellan ett klagomål och en lex Sarah-anmälan är att klagomål kan skickas in av vem som helst, till exempel brukaren själv - medan en lex Sarah-anmälan enligt lag måste göras av verksamheten vid missförhållanden.

Utredaren och rapportförfattaren Kristina Söderborg ser flera möjliga anledningar till den jämförelsevis stora mängden klagomål och anmälningar.

– Assistentens arbete är oerhört svårt. Det är ofta många timmars ensamarbete, och man måste hela tiden ta många beslut, säger hon. De flesta beslut blir rätt, men det finns många tillfällen när man kan ta ett litet beslut som blir fel, och som får ödesdigra konsekvenser.

Kristina Söderborg pekar också på en annan förklaring och det är att de assistansberättigade kan vara en mer röststark grupp än till exempel personer som bor i en gruppbostad, som oftare har intellektuella funktionsnedsättningar.

Den största kategorin av klagomål och anmälningar rör brister i själva utförandet. Det kan till exempel handla om att arbetet inte skett vid rätt tidpunkt.

– Det är ganska vanligt att man kommer för sent, säger Kristina Söderborg. Någon skulle kanske fått lunch klockan tolv, men får den klockan halv två. 

Lasse Larsson, med sin assistent vid sin sida, tycker dock att det finns viktigare saker än att hålla tiderna.

– Att man kan ha roligt tillsammans, säger han. Och att man vågar lämna ut sig utan att få någonting negativt tillbaka.

I rapporten framkommer också hur många ärenden som ledde till att myndigheten för inspektion och omsorg ställt krav på åtgärder från assistansanordnaren. Andelen ärenden som ledde till åtgärdskrav var fem procent av lex Sarah-anmälningarna och 16 procent av klagomålen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".