Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Domstolsverket vill sprida metod för snabbare beslut

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 05.00
"Fler domstolar kan inspireras av detta"
(2:37 min)
Flagga med domstolarnas vågskålssymbol. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT.

Det är viktigt att fler domstolar tar vara på erfarenheterna från Förvaltningsrätten i Stockholm, anser Domstolsverket. Genom nya arbetssätt har de lyckats korta tiderna i mål om till exempel ekonomiskt bistånd och färdtjänst.

– Jag tycker naturligtvis att det är jätteroligt att se en sån här utvecklingsinsats ge ett så tydligt förbättrat resultat. Det är tydligt att det har blivit bättre och går mycket snabbare, säger Agneta Kornstrand är avdelningschef på Domstolsutvecklings­avdelningen på Domstolsverket.

Varför är det viktigt att det går fortare i de här ärendena, det handlar ju till exempel om ekonomiskt bistånd, färdtjänst?

– Det är ju extra angeläget när det är fråga om medborgare som är utsatta på olika sätt att det då går väldigt snabbt och att de snabbt får besked i den här typen av frågor, säger Agneta Kornstrand.

I förvaltningsrätten i Stockholm har i år ungefär 10 procent av målen hanterats i det man kallar snabbspåret. Det handlade till början av oktober om runt 2000 mål, främst enklare mål om försörjningsstöd och färdtjänst, och tiden till dom har enligt lagman Gudrun Antemar kortats betydligt.

– I ett sånt här mål skiljer det på att man tidigare kanske fick vänta tre, fyra månader, nu går det inom några veckor.

För det här har domstolen byggt upp en särskild organisation, där två domare varje dag går igenom inkomna mål och tar ut de som kan avgöras snabbare.

Vad skulle du säga är det största problemet man ändå skulle kunna se i det här?

– Man skulle ju kunna tro när det går så snabbt att domstolen inte har funderat tillräckligt, eller gjort en tillräcklig analys. Men då är det ju så att för det första är det våra mest erfarna domare dömer i de här målen, och vi ser ingen ökad ändringsfrekvens från kammarrätten, säger lagman Gudrun Antemar.

Även på andra domstolar finns arbetsmetoder för att försöka hantera vissa mål snabbare, men enligt Agneta Kornstrand är förvaltningsrätten i Stockholm den som gått längst när det gäller organisation, och också i hur tidigt man tar ut målen.

Hur kan andra domstolar ta vara på erfarenheten?

– Det är ju jätteviktigt att ta vara på den, och där arbetar Domstolsverket med att skapa forum för domstolarna att utbyta erfarenheter, bland annat i den här typen av frågor. Och det är viktigt att de sprider goda exempel och inspirerar varandra att pröva nya arbetsformer, sen är det viktigt att varje domstol hittar sin egen modell som passar bäst, säger Agneta Kornstrand, avdelningschef på Domstolsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".