Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lagring av koldioxid för att nå klimatmålen

Publicerat lördag 30 januari 2016 kl 05.00
"Det är en enorm utmaning"
(3:46 min)
Två bilder: Eiffeltornet i Paris under klimatmötet och tyska kolkraftverk. Foto: Michel Euler/TT och Martin Meissner/TT.
Eiffeltornet i Paris under klimatmötet och tyska kolkraftverk. Foto: Michel Euler/TT och Martin Meissner/TT.

Efter klimatmötet i Paris sätts mycket tilltro till så kallad koldioxidlagring, CCS. Men det krävs en snabb utbyggnad av tekniken om klimatmålen ska kunna nås.

Om världens länder ska kunna nå målet om mindre än två graders temperaturökning kan så många som tiotusentals industrier och värmeverk behöva utrustas med ny teknik för att skilja ut och lagra koldioxid. Men vägen dit är lång - och tiden är knapp.

– Det är ju 35 år till 2050 då utsläppen ska vara nästan noll. Då krävs det att man kraftigt accelererar utvecklingen och byggandet av de här anläggningarna, säger Filip Johnsson, professor i hållbara energisystem vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

I det avtal som världens länder skrev under vid klimatmötet i Paris står det att den globala temperaturökningen ska vara under två grader. 

Hur det ska ske, står det inget om - men klart är ändå att koldioxidlagring, så kallad CCS (Carbon Capture and Storage), kommer att spela en viktig roll.

Istället för att som i dag pumpas ut i atmosfären från till exempel en fabrik, ska koldioxid skiljas ut, omvandlas till flytande form, och lagras djupt under marken eller havsbottnen.

I dag finns det enligt den internationella energimyndigheten IEA femton fungerande anläggningar i världen för koldioxidlagring. Det antalet måste växa rejält om klimatmålen ska kunna uppfyllas, säger professor Filip Johnsson.

– Ja, det behövs lika många anläggningar som det finns stora fossila utsläppskällor. Det är tusentals, kanske tio tusen. Och man får komma ihåg att av de femton projekt som finns i dag är inget så stort som de som skulle behövas på sikt.

I Sverige finns i dag inga exempel där koldioxidlagring används i praktiken, bara i forskningsprojekt och olika pilotstudier. Ett företag som ändå börjat undersöka möjligheterna är svenska Cementa.

Cementtillverkning är tillsammans med bland annat ståindustri bland de näringar som genererar störst koldioxidutsläpp i Sverige. 

Stefan Sandelin är utvecklingschef på Cementa. Han tror att koldioxidlagring kommer att bli viktigt för att nå klimatmålen, men menar samtidigt att utvecklingen i Sverige går för trögt.

– Jag tror att vi kommer att nå dit eftersom vi helt enkelt måste nå dit. Flera utredningar, bland annat från Naturvårdsverket, visar på att CCS är en nödvändig teknik. Jag är positiv, men det går lite för långsamt i Sverige.

Vems är ansvaret?

– Det är ett delat ansvar. Dels måste utsläpparna, industrier och värme- och kraftsektorn, stå får sina delar. Men vi måste också samordna detta inom landet, förslagsvis på myndighetsnivå. Om det inte sker med gemensamma krafter kommer vi inte hinna investera och implementera för att vara klara till 2050.

På Svenska miljöinstitutet IVL i Stockholm forskar man med målet uppnå ett hållbart samhälle. Jenny Gode är enhetschef på IVL och menar att det framför allt är politikernas ansvar att skapa ekonomiska förutsättningar för en fungerande koldioxidlagring. 

– Tekniken i dess enskilda delar finns redan. Men det är systemen vi måste få ihop - och det måste finnas en drivkraft att göra de här investeringarna. I dag kostar det för mycket. Vi måste ha styrmedel på plats som gör att det här blir ekonomiskt fördelaktigt.

Även om Jenny Gode på IVL tror att koldioxidlagring kan bli en betydelsefull teknik, så måste arbetet med att implementera tekniken skyndas på, säger hon.

– Det är en enorm utmaning. Även om jag är positiv till att CCS borde kunna lyckas så känner jag att det är en lång väg kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".