Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SSU: Regeringen är för långsam

Publicerat fredag 25 december 2015 kl 05.26
Philip Botström: Mer behöver göras för unga arbetslösa
(1:54 min)
SSU:s ordförande Philip Botström. Skylt från Arbetsförmedlingen där det står att man ska vänta på sin tur. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
SSU:s ordförande Philip Botström riktar nu kritik mot regeringen när det gäller ungdomsarbetslösheten. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Regeringen har varit för långsam med att genomföra sitt vallöfte om att ingen ung ska behöva vara arbetslös i mer än 90 dagar, enligt socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU, som drivit frågan. Förbundet hoppas nu på en skärpning.

–Det är klart att det här har tagit tid att införa. Vi vet också att nu sker en hel del för att arbetet ska fortgå helt enkelt, men mer behöver göras, det behöver gå snabbare och jag förväntar mig att regeringen ser till att kavla upp armarna och jobba på lite mer, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Inför valet 2014 så lovade Socialdemokraterna att ingen ung ska behöva vara arbetslös i mer än 90-dagar. I stället ska de garanteras jobb, praktikplats eller en utbildning.

Antalet unga som får del av de två nya insatserna inom 90-dagarsgaratin, traineetjänster och utbildningskontrakt, växer nu sakta och var strax före jul ungefär 200 stycken. Men även om det är långtifrån löftet om att ingen ska behöva vara arbetslös i mer än 90 dagar, så tror arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att det kan uppfyllas.

–Det måste jag klara under den här mandatperioden och det räknar jag också med att göra.

Är du säker på att det går? Det är trots allt tiotusentals ungdomar som är utan arbete eller inte är i utbildning?

–Ja, det är det. Men det är mitt mål att jag ska klara det och det tror jag att jag gör.

Förutom traineetjänster och utbildningskontrakt för unga som saknar fullständiga gymnasiebetyg så tror Ylva Johansson att andra saker egentligen är viktigare för att nå målet, exempelvis att unga nu kan få stöd av Arbetsförmedlingen från första dagen och att insatserna direkt kan anpassas efter den arbetslösas behov. Ylva Johansson tycker att det är viktigt att det får ta tid innan målet är nått.

–Det fanns en 100-dagarsgaranti på 90-talet där det fanns kritik mot att man allt för lättvindigt flyttade ansvar från en till en annan eller satte ungdomar i åtgärder utan att riktigt tänka igenom vilken åtgärd är det som på riktigt kommer hjälpa den här personen till ett arbete. Så därför har vi lagt mycket energi nu på att vi ska göra rätt från början och inte allt för snabbt kasta in ungdomar i en åtgärd bara för att det har gått 90 dagar, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".