Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny forskning: Unga tjejer skadar sig med sex

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 07.25
"Jag ville straffa mig själv för att jag mådde dåligt"
(3:07 min)
Ett naket par ligger på en säng och håller om varandra. Foto: Karin Malmhav/TT.

Ny forskning om unga som använder sex som ett redskap för att skada sig själva, visar att det är en av de grupper som mår sämst i samhället. En enkätstudie bland knappt 6000 gymnasieungdomar visar att drygt 2% av dem någon gång har skadat sig med sex. 

Ofta har ungdomarna själva erfarenhet av fysisk misshandel och sexuella övergrepp. Dessutom berättar eller söker de här personerna sällan hjälp.

25-åriga Lisa, som egentligen heter något annat, har bloggat om sitt självskadebeteende som pågick när hon var i tonåren:

– Det är ju när man frivilligt har sex mot sin vilja - det är ju det som det har handlat om. Jag har tillåtit mig själv att bli utnyttjad. Det var inte något fint med sexet alls, utan bara hemskt. Jag utsatte mig för det för att jag ville straffa mig själv, berättar Lisa.

– Jag ville straffa mig själv för att jag mådde dåligt, och jag tyckte inte att jag förtjänade att leva. Jag hatade mig själv och min kropp. Men om någon annan ville ha min kropp och tyckte att den dög till det, då var den åtminstone värd någonting, säger Lisa.

Lisa var 14 år när hon började
, som hon själv säger, skada sig med sex. Innan dess hade hon i flera år självskadat sig på andra sätt, bland annat genom att skära sig.

Hon kunde till exempel lägga upp bilder av sig själv på nätet, och fick på så sätt snabbt kontakt med äldre män som ville träffa henne. Lisa beskriver det som ett sätt att döva ångesten hon kände, och ett tvång.

– Jag kände ju att jag skulle dö om jag inte gjorde det, säger Lisa.

Att använda sex för att skada sig är än så länge ett område som det finns väldigt lite forskning kring, men en ny enkätstudie från Stiftelsen Allmänna Barnhuset, som gjorts bland 5873 elever från 171 gymnasieskolor i Sverige har gett en liten inblick i hur utbrett det är.

Ungdomarna har fått svara på frågan om de någon gång har använt sex för att avsiktligt skada sig själva och 2,2%, ungefär 130 personer, har svarat ja. Socionomen Linda Jonsson har arbetat med studien, och också gjort intervjuer med unga tjejer som uppgett att de just skadat sig med sex:

– Var exakt gränsen går kan vi inte säga. Det går inte att säga att det handlar om si eller så många partners eller när man har sex på ett visst sätt. Men det är ju när du känner att du mår dåligt av det, och att du får ångest efteråt. Att det upplevs som väldigt negativt. Eller att man får fysiska skador, vilket har kommit fram i intervjustudierna. Flera tjejer har fått så allvarliga fysiska skador som gjort att de behövt söka vård, säger Linda Jonsson.

Enligt enkätstudien är det betydligt vanligare att tjejer gör det här, och ofta handlar det om personer som tidigare har utsatts för fysisk misshandel eller sexuella övergrepp.

Varför gör man det här?

– Det handlar om att man mår dåligt, och då använder man kroppen som ett redskap för en slags självmedicinering, men också ett rop på hjälp. Jämför man med unga i andra grupper så är den här den som mår allra sämst, och också den som berättar minst ofta, säger Linda Jonsson.

Den bilden håller Lisa själv med om. Hon sökte aldrig hjälp eller berättade för någon om vad som pågick, förrän hon efter flera år började blogga om det.

– När man känner sig så ensam drar man ju sig för att söka hjälp också. Den bild vi har av sex nu är ju att det ska vara fint och lustfyllt, men det sex jag hade passade inte in i den bilden. Det var en stor del i att jag aldrig berättade, för att jag var rädd för vad människor skulle tycka och tänka. Det är också till stor del därför jag började blogga, för att jag tror att det är viktigt att få ut en röst för att berätta hur det kan vara, säger Lisa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".