Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

50 000 i avgift för missad id-koll

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 10.12
Simon Andrén om 50 000 i avgift för missad id-koll
(1:06 min)
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) informerar om regeringsbeslutet om förordning för id-kontroller under en pressträff i Rosenbad. Foto: Claudio Bresciani / TT.
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) informerar om regeringsbeslutet om förordning för id-kontroller under en pressträff i Rosenbad. Foto: Claudio Bresciani / TT.

En sanktionsavgift på 50 000 kronor. Det blir följden för de transportörer som från den 4 januari inte fullgör sina skyldigheter enligt de nya ID-kontrollerna.

Målet är att få ner antalet asylsökande, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

- Ambitionen är att få ned antalet som söker asyl i Sverige. Vi har 200 000 personer som är i omlopp och vi behöver en viss frist för att klara av situationen.

- Jag hoppas att det inte blir några sanktionsavgifter men jag tror det finns stor förståelse för att regeringen nu vidtar de här åtgärderna. Det kommer att bli krångligare att resa och det är inget lätt beslut att fatta och inget vi önskar göra, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Sanktionsavgiften är riktad mot transportören och gäller per transporttillfälle, inte per person.

- Det är långt ifrån säkert att busschauffören ska utföra kontrollen. Det kan vara lämpligare att ta in annan personal. Det är transportörernas ansvar att få det här att fungera.

- Vi vill ge transportörerna ett klart besked om vad som gäller. Vi vill ha den här kontrollen åtminstone till våren. Om vi skulle se en dramatisk minskning så har regeringen alltid en möjlighet att häva en förordning, säger Anna Johansson.

Barn under 18 år som reser i målsmans sällskap med giltigt id ska inte omfattas av id-kontrollen. Det är polismyndigheten som ska kontrollera att transportören fullgjort sina skyldigheter, eventuellt assisterad av tull och Kustbevakning.

Men vad som räknas som en giltig id-handling är inte specificerat i förordningen.

- Det är delvis transportören och polisen som mer detaljerat kan beskriva det, säger Anna Johansson.

TT: Varför just 50 000 kronor?

- Det är en avvägning, å ena sidan ett belopp som är tillräckligt stort för att få en effekt och å andra sidan inte så högt att det blir väldigt allvarliga konsekvenser för ett transportföretag som döms att betala avgiften, säger Anna Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".