Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Denise överklagar igen: Efter nedläggning av misstänkt våldtäktsfall på psyk

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 14.44
"En större fråga för hela rättsväsendet"
(2:32 min)
"Denise" som heter något annat i verkligheten. Foto: Daniel Velasco.
1 av 2
"Denise" som heter något annat i verkligheten. Foto: Daniel Velasco.
Åklagarens motivering till nedläggningsbeslutet. Foto: Daniel Velasco/ Sveriges Radio.
2 av 2
Åklagarens motivering till nedläggningsbeslutet. Foto: Daniel Velasco/ Sveriges Radio.

"Denise" som blev utsatt för sexuella handlingar av en mentalskötare på en sluten psykiatrisk avdelning i Upplands Väsby kommer att driva ärendet vidare. Efter att fallet uppmärksammades i Sveriges Radio inleddes en förundersökning om våldtäkt men nu har åklagaren lagt ner ärendet igen. Advokat Ewa Lilliesköld säger att det saknas tillräcklig rättspraxis för likande fall.

Att mentalskötaren haft sex med patienten Denise är oomstritt, men han kallar det "relation" Denise kallar det våldtäkter. Denise och hennes advokat, Ewa Lilliesköld, kommer nu att driva ärendet vidare.

– Den här typen av ärenden är ju principiellt väldigt, väldigt viktiga för det handlar om patientsäkerhet, helt enkelt. Och enligt mig så är det inte så svårt att bevisa att patienten har varit i en särskilt utsatt situation eftersom hon har varit intagen i en sluten avdelning och delvis varit under tvång, så att vi kommer att gå vidare med det här, säger Ewa Lilliesköld.

När Denise var inlagd på den sluten psykiatrisk avdelningen var hon svårt deprimerad, fick elchocksbehandling, ECT, och begick flera självmordsförsök inne på den slutna psykiatriska avdelningen. Så här står det i journalen:

Onsdag:

"Hölls fast av tre personal i sängen. Skrek att hon ville lämna avdelningen och att hon inte längre ville leva. "

Torsdag:

"Hon har fått minnesluckor efter ECT-behandlingen. Hon säger att hon vill ta livet av sig och att hon vill skada sig. "

Det är under den perioden mentalskötaren inledder det han kallar en sexuell relation. De ansvariga cheferna på den psykiatriska kliniken har sagt att Denise var i en utsatt situation och i en tydlig beroendeställning till mentalskötaren, som också var hennes kontaktperson,

– Du är inte fullt ut dig själv och dessutom så är patienten i ett klart beroendeförhållande, säger chefsöverläkare Mattias Månsson.

Men om polis eller åklagare skulle fråga dig om hon var i en beroendeställning, då skulle du säga att hon var det då?

– Beroendeställning helt definitivt. Jo.

Men åklagare Åsa Andersson anser inte att Denise var i "en särskilt utsatt situation", och inte heller i en beroendeställning till mentalskötaren att det därför inte går att åtala honom för något brott.

– Det är ju åklagaren som har bevisbördan, och i det här fallet så tyckte jag inte att det räckte, säger Åsa Andersson. 

Men advokat Ewa Lillesköld håller inte med:

– Det är klart att det är brottsligt eftersom en patient i den situationen befinner sig i en, precis som det står i lagstiftningen, "i en särskilt utsatt situation" och kan inte värna sin sexuella integritet, säger Ewa Lilliesköld.

Ärendet har pågått i flera år. Det är nu tredje gången det läggs ner. Men Denise tänker alltså fortsätta att överklaga.

– För det här är en större fråga för hela rättsväsendet, är alla andra sexualbrott som inte går vidare när det är mellan en vårdare och patient. Det här har helt enkelt hanterats fel och jag kan inte blunda för det. Jag behöver följa det till sitt slut, säger Denise.

Fotnot: Denise har utbytt namn.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".