Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisutbildning om känsliga register dröjer

Publicerat lördag 26 december 2015 kl 06.28
Polisen: Vi jobbar så snabbt vi kan
(1:41 min)
Demonstration utanför Riksdagshuset efter det att registreringen av romer avslöjats. Skärmdump på polishanding. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
1 av 2
Demonstration utanför Riksdagshuset efter det att registreringen av romer avslöjats. Skärmdump på polishanding. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
dokument
2 av 2
Skånepolisens så kallade Kringresanderegister var olagligt.

I maj konstaterade polisen att i stort sett alla anställda behövde utbildning för att polisen inte ska upprätta olagliga register som det så kallade Kringresanderegistret. Men den utbildningsplan som skulle tas fram till årsskiftet är fortfarande inte klar.

– Som det ser ut nu har vi inte en sådan utbildningsplan färdig till årsskiftet. Det var inte realistiskt möjligt att genomföra det på den korta tiden under hösten, säger Eva Lindeblad, chef för enheten för rättslig styrning och stöd inom polisen. 

Polisen har tidigare brutit mot polisdatalagen med det så kallade Kringresanderegistret i Skåne och med ett register över misshandlade kvinnor som polisen på Södertörn förde. Just nu granskar Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ett register över tiggare som Ekot rapporterat om tidigare i december. 

I maj föreslog en arbetsgrupp, som hade kartlagt problemen och som leddes av Barbro Jönsson vid polisen i region Väst, att en handbok och en utbildningsplan för i stort sett alla anställda skulle tas fram före årsskiftet.

Enligt Barbro Jönsson är många av de över 28 000 anställda inom polisen osäkra på vilka personuppgifter de får registrera och inte.

– Man får instruktioner om att vi vill att ni ska samla in de här uppgifterna, men samtidigt kommer det då inte någon som helst typ av instruktion om att så här kan ni göra och så här får ni inte göra, säger Barbro Jönsson. 

Vid midsommar fick polisen i uppdrag av regeringen att se till att integritetsskyddet säkras när man behandlar personuppgifter i datasystem. Regeringen krävde också att utbildningsbehovet ska kartläggas. 

Enligt Eva Lindeblad har man hittills utbildat chefer och andra strategiskt placerade personer. Hon tycker att kunskaperna är bra, men att de kan bli bättre. Den handbok som Barbro Jönssons arbetsgrupp föreslog är nästan klar, men det finns ingen utbildningsplan. Nu ska behovet kartläggas under 2016. Eva Lindeblad kan i dag inte säga när utbildningarna kan vara genomförda.

– Vi jobbar på så snabbt vi kan så att vi ska kunna sjösätta de här utbildningspaketen så snart det bara går. Men att säga en exakt tid, det kan jag inte göra idag, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".