Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

It-personal från Finland kan rädda personalbrist i Sverige

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 08.30
20 procent av de uppsagda kan svenska
(2:23 min)
Tomi Puranen vid finska arbetsförmedlingen. Foto: Finska arbetsförmedlingen. Mats Nilsson, svenska arbetsförmedlingen. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.
Tomi Puranen. Foto: Finska arbetsförmedlingen. Mats Nilsson. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.

Sverige väntas rekrytera finländska it-medarbetare under kommande år. Tiotusentals it-medarbetare är arbetslösa i Finland och det är samtidigt som den svenska it-branschen stor brist på personal. 

Den finländska arbetsförmedlingen inleder en storskalig rekrytering för att matcha finländska it-arbetare med svenska arbetsgivare.

– Till våren kommer vi i Finland att ha ett flertal rekryteringsträffar. Då kommer den svenska Arbetsförmedlingen och svenska arbetsgivare att få delta. Arbetsförmedlingen träffarna startar nu i januari och pågår fram till  april, säger Tomi Puranen Euresrådgivare vid Åbo Arbets- och näringsbyrå.

Om ett par veckor anordnar den finländska arbetsförmedlingen det första av en serie av rekryteringsmöten som man anordnar tillsammans med svenska arbetsgivare som söker it-medarbetare.

I Finland väntas uppemot 14 000 it-ingenjörer och it- medarbetare att bli arbetslösa inom kort. Det är efter att både Nokia och Microsoft sagt upp tusentals av sina anställda.

Den svenska arbetsmarknaden kommer att sakna uppemot 60 000 personer med it-kompetens år 2020, uppskattar tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega. Utifrån den beräkningen kommer den finländska arbetskraften att vara eftertraktad här i Sverige, säger Mats Nilsson Euresrådgivare på Arbetsförmedlingen i Stockholm.

Redan i dag finns det i Sverige en stor brist på it-personal inom främst programmering och mjukvaruutveckling.

Den svenska Arbetsförmedlingen har därför stora förhoppningar om att kunna rekrytera personal från Finland, säger Mats Nilsson på Arbetsförmedlingen i Stockholm.

– Vi vill att samarbetet med Finland ska leda till att den svenska it-branschen hittar den personal man söker efter, i Finland.

På den finländska Arbetsförmedlingen där man nu sitter och planerar vårens rekryteringsmöten mellan arbetslösa och svenska arbetsgivare så har Tomi Puranen, vid den finländska arbetsförmedlingen stor tilltro till att vårens rekryteringsmöten ska ge arbetslösa i Finland ett jobb i Sverige. 

– Vi kommer att bjuda in Svenska arbetsförmedlingen och svenska arbetsgivare till vårens rekryteringsmöten. De kommer att hållas på flera orter i Finland. Vi kommer också att publicera de lediga vakanserna som finns i Sverige på arbetsförmedlingarna i Finland.

Flera europeiska länder har i likhet med Sverige siktet inne på att rekrytera den finländsk it-kompetensen. Men Mats Nilsson vid den svenska Arbetsförmedlingen hoppas att Sverige som grannland ska ha flera konkurrensfördelar framför andra europeiska länder.

– Vi vet att ungefär 20 procent av de arbetssökande i Finland kan svenska. Att vi ligger varandra nära kulturellt är en annan fördel, säger Mats Nilsson på Arbetsförmedlingen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".