Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Magdalena Andersson: Svensk ekonomi är urstark

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 14.23
"Vi har en högre tillväxt"
(2:06 min)
 Finansminister Magdalena Andersson presenterar prognos för det ekonomiska läget vid en pressträff i Bella Venezia på Rosenbad i Stockholm på måndagen. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Finansminister Magdalena Andersson presenterar prognos för det ekonomiska läget vid en pressträff i Bella Venezia på Rosenbad i Stockholm på måndagen. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Svensk ekonomi utvecklar sig väldigt starkt, både i år och nästa år, enligt en ny prognos från Finansdepartementet.

Arbetslösheten sjunker och budgetunderskottet minskar enligt finansministern.

Det var en ljus bild av svensk ekonomi som finansminister Magdalena Andersson presenterade på en pressträff nu på eftermiddagen.

– Svensk ekonomi är väldigt stark. Vi har en högre tillväxt än nästan alla andra europeiska länder. Arbetslösheten sjunker, både långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten, samtidigt som sysselsättningen stiger och vi minskar budgetunderskottet och betalar av på statsskulden. Det är väldigt positivt, säger finansminister Magdalena Andersson.

Det är fler investeringar och ökad offentlig konsumtion som är några av orsakerna till att den svenska ekonomin är så stark, enligt Magdalena Andersson. Det innebär att de kostnader som kommunerna nu har för flyktingmottagandet, exempelvis hyra av lokaler och fler anställda, höjer farten i svensk ekonomi.

I år tror regeringen att BNP-tillväxten ökar med 3,6 procent, något lägre än de siffror som Konjunkturinstitutet presenterade i dag. Men flyktingmottagandet är också det som står för osäkerheten i prognosen. Det kommer göra det svårare att nå balans i statens och kommunernas ekonomi. Arbetslösheten väntas förvisso minska under de kommande åren, men sedan stiga kring år 2018 när de som är nyanlända förväntas börja söka jobb.

Enligt Finanspolitiska rådet kommer det att ta längre tid än hittills. Det kommer ta uppemot tio år innan gruppen nyanlända kommer in på den svenska arbetsmarknaden framöver.

Därför anser Finanspolitiska rådet, som granskar regeringens ekonomiska politik att det stora flyktingmottagandet kräver en helt ny integrationspolitik där jobb snarare än utbildning ska vara i fokus. Det behövs betydligt fler lågkvalificerade jobb med lägre lön, menar rådets ordförande John Hassler.

– Vi tror helt enkelt inte att det är rimligt att tänka sig att man ska tro att alla flyktinginvandrare ska komma upp till en kvalifikationsnivå som motsvarar treårig gymnasieutbildning innan de får jobb, säger ordförande John Hassler.

På det svarade Magdalena Andersson att det är en fråga för arbetsmarknadens parter. Finanspolitiska rådet anser också att regeringen måste hålla fast vid principen om krona för krona och anklagade regeringen för att vara otydlig om det. Den anklagelsen avfärdade Magdalena Andersson.

– Vi har varit tydliga med att krona för krona-principen är inte lämplig att använda i det här läget. Där finns ingen otydlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".