Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Satsar på utbildning för gode män

Publicerat söndag 3 januari 2016 kl 06.00
"Förhoppningen är att stärka konsumentskyddet"
(2:22 min)
Räkningar utspridda på skrivbord. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Gode män sköter ekonomin åt människor som själva är oförmögna att göra det själva. Foto: Tomas Oneborg/TT

För första gången ska Finansinspektionen utbilda gode män och förvaltare runt om i landet i hur de på bästa sätt tar hand om sina klienters ekonomi. Efter nyår börjar myndigheten med specialutbildningar.

– Förhoppningen är att vi ska kunna stärka konsumentskyddet. Vi ska kunna ge kunskaper till gode män så att de kan göra ett bättre jobb, så att de kan ge privatekonomisk stöttning till dem som de är gode män för, säger avdelningschef Lars Malmström på Finansinspektionen.

Ungefär 100 000 människor i Sverige har i dag en god man, eller förvaltare. Det är en person som bland annat sköter ekonomin åt människor som själva är oförmögna att göra det. Det kan gälla dementa och ålderssvaga personer, psykiskt sjuka, funktionshindrade och barn vars föräldrar avlidit.

Den senaste tiden har behovet av gode män vuxit sig större också på grund av det stora antalet ensamkommande flyktingbarn som kommit till Sverige.

Men gode män själva har hos Finansinspektionen efterfrågat bättre kunskaper i hur man på bästa sätt förvaltar pengar åt sina huvudmän, det vill säga klienterna. Därför startar nu myndigheten, i samarbete med bland annat företag och organisationer, en utbildningssatsning.

– Det handlar om hur man sparar och lånar, om försäkringar, räntor, skulder och lite om pension, säger Lars Malmström.

De som ska utbildas är överförmyndarna, alltså de personer anställda ute i kommunerna som ska kontrollera att gode män sköter sig. Överförmyndarna ska i förlängningen sedan utbilda gode män.

Inledningsvis kommer Finansinspektionen att ha två utbildningstillfällen i början av 2016 där de tar sig an Stockholms läns alla överförmyndare, cirka 80 stycken. Sedan står andra kommuner på kö för att skriva upp sig på fler kurser.

Och det är första gången ni gör det här när det gäller just överförmyndare och gode män?

– Ja, det är första gången. Vi har haft vidareutbildningskurser för olika kategorier tidigare. Men för gode män och överförmyndare är det första gången.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Det finns väldigt många grupper som behöver utbildning. Det här har kommit upp nu på senare tid, under slutet av 2015. Vi har nu blivit medvetna om det här, då gode män själva tagit kontakt med oss i större och större utsträckning. Och då har vi insett att det här är något som vi behöver lyfta nu, säger Lars Malmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".