Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverigedemokraterna vinnare i opinionen

Uppdaterat tisdag 22 december 2015 kl 16.40
Publicerat tisdag 22 december 2015 kl 12.20
Bästa siffrorna någonsin för SD
(1:30 min)
Richard Jomshof, Sverigedemokraterna. Foto Jonas Ekströmer/TT.
Richard Jomshof, Sverigedemokraterna. Foto Jonas Ekströmer/TT.

Sverigedemokraterna når sitt bästa resultat någonsin, i den sammanvägda opinionsundersökning som Novus gör för Ekot. Socialdemokraterna och Miljöpartiet ligger på nya bottennivåer.

– Vi har gått framåt i mätning efter mätning och på något vis verkar det som, även om det här också var en liten framgång, att vi stabiliserar oss kring 20 procent ungefär, säger Richard Jomshof, partisekreterare för Sverigedemokraterna.

– Det finns många förklaringar till det naturligtvis: Dels att vi blivit bättre på att nå ut med vår politik, men framför allt tror jag att det helt enkelt är ett resultat av det missnöje som finns mot den nuvarande regeringen och den invandringspolitik som man bedriver, säger Richard Jomshof.

Med 20 procent av sympatierna får Sverigedemokraterna sitt bästa resultat någonsin. Samtidigt får både Socialdemokraterna och Miljöpartiet sina sämsta resultat på länge med 25,3 respektive 5,8 procent i Svensk väljaropinions mätning.

– Det har varit ett utmanande år i Sverige med ett parlamentariskt läge som är väldigt svårt, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

– Det som regeringen och vi socialdemokrater fokuserar mest på nu är att ta tag i det som är Sveriges stora utmaningar. Det är flyktingmottagandet och flyktingutmaningen med så många som flyr, men också att få ner arbetslösheten och att förbättra skolresultaten, säger Carin Jämtin.

Också Miljöpartiets Anders Wallner konstaterar att det har varit "en tuff höst".

– Vi är många partier som ligger lågt just för att Sverigedemokraterna har vuxit mycket, men man kan ju konstatera att S och MP fortfarande är det starkaste regeringsalternativet i den här mätningen.

I övrigt är det inga större förändringar i opinionen. Regeringens samarbetspartner, Vänsterpartiet, ökar lite, och når sitt bästa resultat sedan förra sommaren. Bland Allianspartierna är det bara Liberalerna som går framåt. Kristdemokraterna är kvar under riksdagsspärren, medan Centerpartiet och Moderaterna tappar lite.

– Vi ligger kring vårt valresultat, men vi anser att vi har stora möjligheter att växa, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé, vi har omprövat vår integrations- och migrationspolitik och har också lagt fram nya förslag för fler jobb och för att lyfta svensk skola.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".