Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En miljon flyktingar till Europa i år

Publicerat tisdag 22 december 2015 kl 15.24
År 2015 skriver in sig i historien
(2:23 min)
EU-flaggan och en båt med flyktingar i flytvästar. Foto: Yvonne Åsell och Santi Palacios/TT.
Foto: Yvonne Åsell och Santi Palacios/TT.

Över en miljon flyktingar och migranter har nu kommit till Europa i år, rapporterar Internationella organisationen för migration och FN:s flyktingorgan UNHCR. Det är fyra gånger fler än under 2014 och den största inströmningen av människor till Europa sedan andra världskriget.

Stängsel, polis, hot och osäkra gummibåtar har inte hejdat strömmen av människor in i Europa. År 2015 skriver in sig i historien, som året då migrationspolitik blev en huvudfråga.

Orangefärgade flytvästar har legat i drivor på de grekiska stränderna och blivit stapelvara i klädaffärerna i turkiska kuststäder. Över 820 000 flyktingar och migranter, i första hand syrier, afghaner och irakier, har kommit till Grekland i år och närmare 200 000 till Italien, Spanien, Malta, Cypern och Bulgarien.

Tusentals människor har också drunknat och dött på vägen. Bara den senaste veckan har 20 personer dött. Nu under december är migranterna och flyktingarna bara hälften så många som under toppmånaden oktober, men ändå dubbelt så många som i juli. Det var i augusti som inströmningen verkligen tog fart.

Den 29-årige syriske ingenjören, som kallade sig Whabo kom till Kos på väg mot sin syster här i Sverige.

– Båtfärden var väldigt dyr, säger syriern, men att leva som flykting i Turkiet var för svårt.

Turkiet ska nu få nästan 30 miljarder kronor från EU för att göra levnadsvillkoren bättre för syrier och för att förstärka kustbevakningen, men det dröjer, och under tiden växer miljardvinsterna för människosmugglare.

De flesta bedömare väntar sig att hundratusentals människor kommer att vilja fly till Europa även under nästa år, 2016. EU:s stats- och regeringschefer diskuterar därför att införa en gemensam gräns- och kustbevakningsmyndighet, som ska patrullera i Medelhavet bland annat.

Motivet är att minska antalet asylsökande. Beslut ska ha fattats före midsommar, men EU:s medlemsländer står långt ifrån varandra. Och striderna fortsätter i både Syrien och Afghanistan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".