Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart vad HD-dom får för konsekvenser för byggföretagen

Publicerat tisdag 22 december 2015 kl 16.59
Husägare: Åtta år oviss väntan äntligen över
(2:18 min)
 Ett hus i området i Svedala där ägaren själv bekostar pågående byte av fasadbeklädnad. Myresjöhus agerade vårdslöst när företaget använde så kallade enstegstätade fasader i Svedala, anser Högsta domstolen.  Foto: Drago Prvulovic/TT
Ett hus i området i Svedala där ägaren själv bekostar pågående byte av fasadbeklädnad. Myresjöhus agerade vårdslöst när företaget använde så kallade enstegstätade fasader i Svedala, anser Högsta domstolen. Foto: Drago Prvulovic/TT

I dag dömde Högsta domstolen Myresjöhus till att betala skadestånd till 30 villaägare i skånska Svedala för dåliga byggmetoder. 

Domen kan få konsekvenser för andra byggfirmor som byggt med samma metod, menar Villaägarnas riksförbund.

Högsta domstolen slog idag fast att Myresjöhus blir skadeståndsskyldiga till de drygt 30-talet villaägare i Svedala som bor i hus som bolaget byggt med så kallade enstegstätate fasader och som därmed haft förhöjda fuktvärden.

Myresjöhus byggde för omkring 15 år sedan med en byggmetod där man uppförde putsfasader utan luftspalt, vilket innebär att om vatten tränger in mot fasaden så är det svårt att bli av med vattnet och fukt- och mögelskador skador kan uppstå.

De boende i villorna har stridigt i flera år mot Myresjöhus för att få fasaden utbytt.

Det råder nu delade meningar om vilka konsekvenser högsta domstolens dom kommer att få för andra villaägare och för byggföretag, om fler kommer att ansöka om skadestånd eller inte.

– Vi tror inte att konsekvenserna blir dramatiska, det kommer säkert påverka en och annan. Den stora volymen byggda hus med den här metoden tillhör den traditionella byggindustrin, inte småhusföretagen, säger David Johnsson vd på TMF,  branschorganisation för trä- och möbelföretagen. 

Men Olof Johnsson på Sveriges Byggindustrier känner inte igen sig i den bild som TMF målar upp.

– Om jag talar för Sveriges byggindustriers medlemsföretag så tror jag inte alls att domen kommer att innebära speciellt mycket. Problemen har man ju känt till och så vitt jag vet pågår ingen skadeståndsprocess eller krav där våra medlemsföretag är inblandade, säger han.

Det råder även delade meningar om hur många hus som är byggda enligt denna metod. Allt från 2500 till 29 000 bostäder.

Patrik Bredberg är en av de villaägare i Svedala som kommer att få ett skadestånd från Myresjöhus.

– Det har varit en åtta år lång oviss väntan som äntligen är över, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".