Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya dataprogram kan hitta terrorister

Publicerat söndag 27 december 2015 kl 04.00
"Skrivavtryck" kan avslöja anonyma alias
(2:33 min)
Foto: Johan Nilsson/TT.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut håller på att ta fram nya datametoder som kan användas för att upptäcka potentiella terrorister på nätet.

– Internet spelar en väldigt stor roll både för radikalisering och i förberedelser för terrorbrott, säger Lisa Kaati, som är forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Just nu pågår flera nya projekt för att upptäcka radikalisering och potentiella terrorister på nätet. Bland annat har forskning inom psykologi pekat på olika varningsbeteenden som kan lämna en indikation på att någon är beredd att ta till våld i politiskt syfte.

– Och vissa av de beteendena tror vi att det finns möjlighet att upptäcka i sociala medier, att folk har skrivit på ett speciellt sätt. Sen är det ändå en lång väg från att vi hittar någons internetpersonlighet till att vi kan komma i kontakt med den fysiska personen, säger Lisa Kaati.

Att ta fram personliga så kallade "skrivavtryck" är en metod som forskarna nu kan använda för att koppla ihop flera alias som hör till samma person. Skrivavtrycket identifieras med hjälp av skrivstil och tidpunkt när inlägg görs. Men det är känsligt.

– Det blir ett integritetsproblem om vi ska följa en person på flera sociala medier. Man kan också baserat på hur en person skriver titta på ålder och kön, och det är så klart också integritetskränkande, säger Lisa Kaati.

Det här ligger fortfarande på forskningsnivå, hur det sen kan användas operativt av till exempel säkerhetspolisen är en helt annan fråga, enligt Lisa Kaati.

Mycket av forskningen handlar också om att bli bättre på det förebyggande arbetet genom att få en större förståelse för extrema grupper. Bland annat genom att se hur samtal på olika forum blir mer radikala över tid. Då är till exempel ordet "dom" viktigt.

– Det visar hur grupper på sociala medier ser på ”utgruppen” och hur mycket som gruppen identifierar sin egen existens utifrån en utgrupp, säger Lisa Kaati.

Om man har slutat att resonera och i stället skriver om företeelser som om de vore självklara sanningar och om man uttrycker betydligt fler ord med negativ laddning i stället för positiv, är andra aspekter som tyder på att det rör sig om en grupp med extrema åsikter, säger Lisa Kaati.

Att ha extrema åsikter är i sig inget olagligt, och här blir integritetsfrågan än en gång vital. Lisa Kaati har förståelse för att vissa kan känna viss oro.

– Men just därför är det viktigt att den här forskningen bedrivs och att man är öppen med vad man kan göra. Det blir ännu mer Big brother om det bara är en massa hemliga organisationer som sitter och gör sådan här forskning utan vår vetskap. FOI är ändå väldigt öppen med vad som går att göra, och de vetenskapliga resultaten publiceras, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".