Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Frivårdens bedömningar mindre fördomsfulla

Publicerat onsdag 6 januari 2016 kl 14.41
"Ytterst handlar det om rättssäkerhet"
(2:04 min)
Foto: Ola Torkelsson/TT
Foto: Ola Torkelsson/TT

Tidigare forskning har visat att kvinnor döms mildare än män. Men en ny studie från Kriminalvården visar att de underlag domstolen får av frivårdsinspektörerna varken tar hänsyn till kön eller etnicitet.

När en person står tilltalad i en rättegång, gör en frivårdsinspektör en personutredning på beställning av domstolen. Den innehåller en bedömning av förutsättningar för exempelvis samhällstjänst.

Där tittar man på olika bakgrundsfaktorer som har samband med kriminalitet som tidigare missbruk, nuvarande familjesituation och värderingar.

Kriminologen Jenny Yourstone, som lett studien, menar att frivårdsinspektörerna gör ett bra jobb.

– Det spelar ingen roll om det är en kvinna eller man som är tilltalad. Vi har även tittat på etnicitet. Och inte heller etnicitet har betydelse för frivårdsinspektörernas bedömning, säger hon.

– Resultaten visar: Frivårdsinspektörer går på det man ska gå på, de saker som är viktiga, det som man enligt tidigare studier vet har med kriminalitet att göra.

Studien gjordes genom att drygt 230 frivårdsinspektörer fick ta ställning till ett antal olika fiktiva tilltalade som de skulle bedöma.

Bland annat har man tittat på om kön och etnicitet hade påverkan vid bedömning av lämplighet för samhällstjänst och risken för återfall i brott, säger Jenny Yourstone.

– Det visar det sig att kön inte har betydelse för bedömningen av lämplighet för samhällstjänst, men däremot har missbruk väldigt stor betydelse, säger hon.

– Vi har också tittat på risken för återfall i brott, och inte heller där har kön och etnicitet betydelse, men däremot tidigare brottslighet har stor betydelse, precis som det ska vara. Det är goda resultat. Frivårdsinspektörerna går på det man ska, säger Jenny Yourstone.

Tidigare forskning har visat att exempelvis kvinnor får mildare straff än män och att personer med annan etnisk bakgrund kan få hårdare straff än andra. Den här studien visar i en annan riktning.

– Ytterst handlar det om rättssäkerhet, både när det gäller kön och etnicitet så ska du bli bedömd på samma sätt. Oavsett kön, oavsett ålder eller etnicitet, så ska du bli bedömd på samma sätt. Så det här är ett sätt att bedöma att det är rättssäkert, säger Kriminologen Jenny Yourstone.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".