Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Id-kontroller slår hårt mot ensamkommande barn

Publicerat onsdag 23 december 2015 kl 21.30
"Barn har svårare än vuxna att få id-handlingar"
(2:18 min)

Krav på id-kontroller vid resor in i Sverige väntas slå extra hårt mot ensamkommande barn. Nu kommer kritik från Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Kraven på id-kontroller för resor till Sverige som ska börja gälla den fjärde januari väntas slå särskilt hårt mot ensamkommande flyktingbarn. Av de barn som kommer från exempelvis Afghanistan, Somalia och Eritrea är det få som har identitetshandlingar, visar siffror från Migrationsverket som Ekot tagit del av. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg känner till problemen.

– Barn har svårare än vuxna att kunna få id-handlingar och i en del länder är det nästintill omöjligt för barn att få det. Därför riskerar ju barn att drabbas särskilt hårt av det här förslaget.

Fredrik Malmberg är kritisk till regeringens beslut och hade önskat ett mer genomarbetat förslag.

–Jag kan ju konstatera att det här förslaget har lagts utan att det har gjorts en ordentlig remissrunda. Vi yttrar oss över 60 olika förslag varje år och det här har inte kommit på vårt bord exempelvis.

Ekot har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för en kommentar till hur kravet på id-handlingar påverkar barnen. Han vill inte ställa upp på en intervju men låter genom sin pressekreterare hälsa att "antalet asylsökande måste minska och då får de som inte har id söka asyl i andra länder. Det gäller alla, så id-kravet är inte riktat mot någon särskild grupp."

Samtidigt är det oklart vilken effekt kravet kan få. Enligt Justitiedepartementet har ingen prognos gjorts och Migrationsverket säger att försöka förutspå vilken effekt ett politisk beslut skulle få blir ren spekulation.

Patrik Engström, chef för gränspolissektionen på Nationella Operativa Avdelningen på polisen säger också att det är svårt att veta exakt hur många som skulle nekas att resa in i Sverige.

– Det vi vet är att de stora flertalet uppger att de saknar id-handlingar med eftersom vi inte visiterar så vet vi inte i vilken utsträckning de har några id-handlingar.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg kan inte heller säga exakt hur kravet på id-handlingar kommer att påverka den ensamkommande barnen men han är orolig.

– Det finns en risk att barnen tar farligare vägar när man flyr. Det finns en risk att barn inte får skydd om fler länder följer efter  och det finns också förstås en risk att barn blir beroende då av att följa med okända vuxna. Den typen av analys tycker jag hade varit viktig att göra innan man lägger ett sådant här förslag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".