Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

100 miljoner människor berörs av nya smogvarningar i Kina

Publicerat torsdag 24 december 2015 kl 16.41
Inomhusluften kan vara lika förorenad
(1:38 min)
Zeng Siqi som flyttat till Peking för praktik, oroar sig både för vad den förorenade luften gör med hennes lungor och med hennes hy.
1 av 2
Zeng Siqi som flyttat till Peking för praktik, oroar sig både för vad den förorenade luften gör med hennes lungor och med hennes hy. Foto: Hanna Sahlberg / Sveriges Radio
Zeng Siqi som flyttat till Peking för praktik, oroar sig både för vad den förorenade luften gör med hennes lungor och med hennes hy.
2 av 2
Zeng Siqi som flyttat till Peking för praktik, oroar sig både för vad den förorenade luften gör med hennes lungor och med hennes hy. Foto: Hanna Sahlberg / Sveriges Radio

Efter att Peking denna vinter för första gången börjat utfärda smogvarningar av den hösta graden, har andra kinesiska städer följt efter. Nu beräknas över 100 miljoner människor beröras av varningar att stanna inomhus på grund av allvarliga luftföroreningar.

Mycket allvarliga luftföroreningar med lukt av kol, dålig sikt och obehag i luftvägarna har under flera år hört till under vintersäsongen i norra Kina.

Nytt för i år är att lokala myndigheter nu utfärdar varningar även av den högsta graden som kallas röd. Efter att Peking i början av vintern utfärdade den första sådana varningen, har andra städer följt efter i vad som liknar ett senkommet politiskt erkännande av mikropartiklarnas allvarliga påverkan på människors hälsa.

I den folkrika Shandongprovinsen i öster uppmanas nu allmänheten i flera städer att stanna inomhus. Även i den stora hamnstaden Tianjin har en röd varning utfärdats. Åtgärderna vid röd varningsnivå omfattar bland annat stängda skolor, fabriker och att bilar med udda och jämna registreringsnummer turas om att köra varannan dag.

Efter det senaste röda larmet i Peking uppgav myndigheterna att fler än 100 000 bilister bötfällts för att ha brutit mot restriktionerna.

Men åtgärderna vid röd smogvarning är redan omdiskuterade. Att stanna inomhus, som myndigheterna rekommenderar, hjälper inte mycket då inomhusluften kan vara lika förorenad och de flesta hem, skolor och arbetsplatser fortfarande saknar luftrening. Att skolorna stänger innebär att barnen måste hemundervisas och trafikrestriktionerna påverkar hela samhället.

Det tycks också vara svårt att få de röda larmen tillräckligt precisa. Den senaste röda varningen i Peking hävdes till exempel på den fjärde dagen, innan föroreningarna kulminerat - och de är redan tillbaka.

Åtgärderna tycks hittills vara i det närmaste symboliska, men har utan tvekan inneburit ett vidare offentligt samtal om miljöproblemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".