Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Offensiv mot IS-fäste i Irak har stannat av

Publicerat fredag 25 december 2015 kl 11.57
"De som finns kvar har bjudit hårt motstånd"
(2:39 min)
Rök stiger upp mot himlen i den IS-kontrollerade staden Ramadi under juldagen. Foto: AFP/TT.
Rök stiger upp mot himlen i den IS-kontrollerade staden Ramadi under juldagen. Foto: AFP/TT.

De irakiska regeringsstyrkornas offensiv, för att återta staden Ramadi från Islamiska staten IS kontroll, stöter på motstånd trots uppbackning av massiva amerikanska flygbombningar. Det rapporterar vår Mellanösternkorrespondent.

Ramadi föll till Islamiska staten IS jihadister i maj i år efter ett förnedrande nederlag för Iraks regeringsstyrkor. Sen dess har jihadisterna kontrollerat Ramadi. Om de irakiska regeringsstyrkorna lyckas återerövra Ramadi skulle det innebära en viktig psykologisk seger.

Nio amerikanska flygattacker genomfördes igår på julafton, och i förrgår släpptes 50 bomber över Ramadi. Med hjälp av bombräderna har de irakiska regeringsstyrkorna lyckats omringa staden men har inte kunnat avancera på två dagar.

Enligt en amerikansk militärtalesman har antalet IS-jihadister kraftigt minskat, från 1 000 för två veckor sedan till strax över 100 i dag.

Men de som finns kvar har bjudit hårt motstånd. IS skryter med att man lyckats döda 30 irakiska regeringssoldater och genomfört fem självmordsattacker.

Enligt den irakiska armén har IS minerat stora delar av Ramadi med sprängladdningar. Hela hus har riggats att explodera. Oron för dolda sprängladdningar, samt att civilbefolkningen hålls som mänskliga sköldar, anges som skäl till att takten på offensiven ska ha dämpats.

Ett ögonvittne som lyckats fly berättade om hur han och hans familj hållits fast av IS och bara haft dadlar att äta. Ett annat ögonvittne sa att IS krävde 500 dollar i betalning för de som ville fly Ramadi.

Ytterligare ett skäl till att offensiven mot IS går långsamt är att den irakiska regeringen har avstått från att anlita shiamilis.

Iranstödd shiamilis har hittills visat sig nödvändig i striderna mot IS, bland annat eftersom stridsviljan och moralen inom den reguljära armén ansetts så låg. 

Shiamilis blev avgörande till exempel i striderna om staden Tikrit som återtogs från IS i våras. Men där drevs inte bara IS på flykt, shiamiliserna satte också skräck i den sunnimuslimska lokalbefolkningen. Grova övergrepp begicks. Egendom plundrades och mördade sunnimuslimer släpades bakom bilar genom Tikrits gator.

Detta har man till varje pris velat undvika i Ramadi, därför har shiamilis inte anlitats. 

Om IS förlorar Ramadi nu i dagarna, får den irakiska regeringen en välbehövlig psykologisk framgång. Det blir första gången som mark erövras från IS utan hjälp av vare sig shiamiliser eller kurdiska styrkor. Det kan i sin tur bana väg för en mer omfattande offensiv mot IS starkaste fäste i Irak, Mosul.

Däremot har de lokala sunniklanerna inte deltagit aktivt i offensiven till skillnad från det så kallade uppvaknandet för tio år sedan, när USA övertalade sunnimuslimerna i Anbar provinsen att resa sig mot al-Qaida.

Då, för tio år sedan, fick sunnimuslimerna löften om att integreras i den nya shia-styrda irakiska staten. Men tio år har gått, den sunnimuslimska minoriteten i Irak känner sig fortfarande utesluten och behandlad som om de alla vore antingen Daesh-extremister eller Baath-partister som ännu sörjer Saddam Husseins fall.

Denna diskriminering har gjort sunnimuslimerna i hela Anbar-provinsen där Ramadi ingår, till ett lätt byte för Islamiska staten, Daesh, som anlänt med löften om att återupprätta sunnimuslimernas värdighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".