Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många mindre olyckor i halkan under söndagen

Uppdaterat söndag 27 december 2015 kl 14.56
Publicerat söndag 27 december 2015 kl 08.50
Hör Ekots extrasändning om trafikläget
(12 min)
Bil som halkar. Foto: Terje Pedersen/TT.
Foto: Terje Pedersen/TT.

Under en av årets allra mest intensiva trafikdagar när många åker hem från julfirandet drog årets första ordentliga snöväder in över landets sydvästra delar. I Skåne föll nederbörden som regn och orsakade översvämningar på en hel del håll. I övriga delar av Götaland och framåt kvällen i Svealand, blev det halt på vägarna.

Mängder av lättare olyckor som avåkningar men få allvarliga personskador. Det är facit efter dagen med halka på många håll i södra Sverige.

Med många hemvändande julfirare på vägarna är söndagen en av årets farligaste trafikdagar. Många verkar också ha överraskats av väderomslaget. Det har varit mycket snö, slaskigt väglag och växlande temperaturer på många håll i landet.

Enligt Sveriges radios trafikredaktion har trafikproblemen långsamt förflyttat sig österut sedan söndagsmorgonen. Under förmiddagen var det särskilt halt och besvärligt i Västra Götaland och Kronoberg, med ett nederbördsområde som långsamt förflyttade sig österut.

Mitt på dagen var det underkylda vägbanor och mycket besvärligt väglag på vägarna i Halland. På E6 rullade trafiken i 30-40 kilometer på grund av den svåra halkan. Snöfallet övergick i regn i söder, och det gjorde vägarna blixthala.

En klass 1-varning för snö och besvärligt väder har under dagen gällt för områdena ända upp till Stockholms, Värmlands, Örebro och Västmanlands län.

I Östergötland var det extra problematiskt mitt på dagen, med många mindre olyckor.

– Mitt på dagen rapporterades det in ett femtontal trafikolyckor på mycket kort tid, sa polisens presstalesperson i Östergötland Thomas Agnevik.

Men det är ju inte ovanligt med den här typen av väder, det är ju vinter. Vad är det som gör att det ändå inträffar så många olyckor?

– Väglaget är inte på något sätt extremt utan det är körsättet hos en del trafikanter som orsakar olyckor. Det är ganska många nu som har väldigt välutrustade bilar med avancerade säkerhetssystem och det verkar som att man vill utnyttja det för att kunna hålla samma hastighet som under en sommardag. Men det fungerar helt enkelt inte en sådan här dag. En vanlig typ av olycka är att man kör in i bilen framför sig på grund av att man inte har hållit tillräckligt långt avstånd, säger Thomas Agnevik.

Framåt kvällen drog snövädret norrut över Stockholmsområdet och Västmanland. Trafiken gick riktigt trögt på E4:an från Södertälje mot Stockholm under kvällen efter en trafikolycka och halt väglag.

Polisen i Västmanland rapporterade många olyckor på E18 men lyckligtvis få med personskador. Vid 20.30-tiden på söndagskvällen hade trafikläget lugnat ned sig i både Västmanland och Stockholmsområdet.

– När det är dåligt väder blir det ofta fler olyckor men färre riktigt allvarliga eftersom det går långsammare, Lennart Hellsing, presskommunikatör Trafikverket.

Temperaturerna väntas fortsätta ligga på plus i de sydligaste delarna av Sverige men kan sjunka ned mot noll under natten, medan övriga landet får kring noll eller minusgrader.

I norra Sverige kommer det att vara fortsatt kallt, mellan fem och tio minusgrader och där väntas inga större problem i trafiken. Minusgraderna kommer att hålla i sig under veckan, det är bara i de allra sydligaste delarna som termometern kommer att visa på plus.

– Det ligger kall luft över landet, åtminstone under måndag och tisdag. Sedan är det förändringar på gång, men det är svårt att säga exakt hur det blir, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Fakta: Farligaste vägarna

Motormännen har gjort listan över de vägar som bedöms som farligast i jul och nyår ur trafiksäkerhetssynpunkt. Framför allt handlar det om vägar som inte är mötesfria.

Europavägar:

E10 - hela sträckan

E12- hela sträckan

E14 - hela sträckan

E16 från Gävle till norska gränsen

E18 från Karlstad till norska gränsen

E20 från Kumla till Göteborg

E22 från Söderköping till Kalmar

E45 från Trollhättan och norrut

Riksvägar:

26 från Kristinehamn och norrut

70 från Borlänge till norska gränsen

84 från Hudiksvall till norska gränsen

Källa: Motormännen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".