Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Danska politiker kräver att Sverige betalar för id-kontroller

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 15.51
Dansk S-politiker: Sverige ska betala för det
(2:28 min)
Öresundsbron sedd från ovan. Foto: Martin Lehmann/TT
Foto: Martin Lehmann/TT

Kostnaderna för de kommande id-kontrollerna på Kastrup ska betalas av Sverige. Det menar fler och fler danska politiker. 

Och från tågbolagens sida flaggas det samtidigt för höjda biljettpriser. 


Rasmus Prehn är transportpolitisk talesperson för danska Socialdemokraterna.

– Det handlar om ett myndighetsansvar och vill svenskarna att alla som reser till Sverige ska få sina identitetshandlingar kontrollerade så ska de också betala för det, säger han till Danmarks Radio.

Och han är inte ensam.

Företrädare för flera andra partier här i Danmark har luftat idén om att det är Sveriges regering som ska stå för kostnaden när Sverige inför id-krav och transportöransvar för alla tåg, båt och bussresor över Öresund den 4 januari.

Och det stora kostnader.

Danska tågbolaget DSB räknar med att det kommer kosta en miljon danska kronor om dagen i omkostnader och uteblivna biljettintäkter.

En kostnad man kan komma att lägga på resenärerna, berättar Tony Bisperskov, informationschef på DSB.

– Vi vill inte utesluta att vi kommer lägga en avgift på passagerana vid en senaste tidpunkt.

På Kastrup syns ännu inte mycket av den kommande ombyggnaden, där den perong där Sverigetågen ska avgå ifrån bara ska bli tillgägnlig efter att man gått genom en av 34 id-slussar som ska byggas upp här kommande dagar.

Än så länge är det bara ett två meter högt, nybyggt, staket mellan de två spåren som vittnar om att det är en förvandling på gång. Ett staketet som ska hindra människor från att korsa spåren för att undkomma id-kontroll.

Kontrollerna har tvingats fram av en svensk lag som ska hindra människor utan id-handlingar att komma till Sveirge.

Regeringen vill minska antalet asylsökande och många flyktingar antas sakna id-handlingar. Men sedan lagen började diskuteras har antalet asylsökande redan minskat kraftigt.

Senaste veckan har ungefär 2000 personer sökt asyl i Sverige - jämfört med mellan 8 - 10 000 per vecka i november.

Om något trafikbolag låter någon utan id resa med till Sverige väntar böter på 50 000 kronor och för att kunna bevisa att man skött kontrollen även om någon väljer att inte visa sitt id när man kommer till Sverige, kommer DSB registrera alla resenärer och spara en kopia på alla id man kontrollerar, berättar Tony Bisperskov.

– Vi har blivit ombedda att registrera de dokument som visas för oss, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".