Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norge kan skärpa asyl- och flylktinglagen

Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 12.36
Flyktingar och migranter som går i land på Lesbos. Foto: Santi Palacios/TT.
Foto: Santi Palacios/TT.

Norges regering föreslår i dag flera åtstramningar inom asyl- och flyktingpolitiken. Men förslagen möts av kritik.

Reglerna försvårar integrationen, anser bland andra regeringens samarbetsparti Kristelig Folkeparti.

Regeringen föreslår bland annat att alla asylsökande som närmast kommer från ett annat nordiskt land ska kunna avvisas redan vid gränsen, skriver nyhetsbyrån NTB. I förslaget hänvisas till att Sverige infört liknande bestämmelser.

Andra delar av förslagen går ut på att en person ska kunna få permanent uppehållstillstånd först efter fem år i stället för tre, som de nuvarande reglerna föreskriver. Dessutom ställs krav på att han eller hon skaffar bostad, arbete eller utbildning. Det förslås även att personen ska klara av ett muntligt prov i norska språket.

– Den viktigaste faktorn för god integration är att utlänningen själv vill integreras. Man kan inte bli buren på guldstol in i Norge. Det måste ställas krav, och det gör vi med detta förslag. Det måste få konsekvenser om man inte uppfyller kraven. Så har det inte varit tidigare, säger invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet till tidningen Verdens Gang (VG).

Möjligheten till anhöriginvandring begränsas också. Även när det kommer till ensamkommande flyktingar skärps reglerna. Upp till 18 år får de skydd i Norge, men därefter görs en ny prövning för att utreda skyddsbehovet.

Definitionen av flykting blir också snävare, vilket innebär att färre personer får rätt till pension och socialbidrag.

De totalt 18 punkterna i förslagen får kritik, bland annat från Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) och ordföranden i Kristelig Folkeparti Knut Arild Hareide.

– Vi utvärderar förslagen, men ser redan att det här är flera förslag som är problematiska och som först och främst bara kommer att göra situationen för dem som kommer till Norge värre, och därmed hämma integrering, säger Hareide till VG.

Sosialistisk Venstres (SV) ledare Audun Lysbakken är i en debattartikel i VG inne på samma linje — reglerna förstör integreringen. I stället för att begränsa möjligheterna för de asylsökande bör Norge skynda på ansökningarna och ge människorna som kommer till landet rätt till att arbeta och deras barn rätt till skolgång. SV:s invandrarpolitiska talesperson Karin Andersen anser att Listhaug är "fullständigt olämplig" att ta tag i flyktingkrisen.

– Inte en enda gång har Listhaug visat att hon förstår krigets helvete... Hon ler och kommer med förslag som försvårar integrationen. Hon kommer att skrämma folk från att söka skydd i Norge, säger Andersen till VG.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".