Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Diskrimineringslag skärps inte trots löfte

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 05.00
Demokratiministern: Jag förstår besvikelsen
(2:25 min)
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Henrik Montgomery/TT.

I våras lovade demokratiminister Alice Bah Kuhnke att den diskrimineringslag som ska underlätta för funktionshindrade skulle skärpas innan året var slut. Men det har inte gjorts.

– Man känner ännu mer besvikelse. Först får lagen alla dessa undantag, och sen säger riksdag och regering att man ska förändra lagen men så händer ändå ingenting, säger Lars-Göran Wadén, som är rullstolsburen.

Redan innan den nya diskrimineringslagen trädde i kraft fick den kritik av funktionshinderrörelsen för att vara tandlös. Nu har den gällt i ett år, och trots att Diskrimineringsombudsmannen har fått in 300 anmälningar så har myndigheten inte tagit ett enda ärende till domstol.

Lagen kräver till exempel att butiker, skolor och föreningar anpassar sina lokaler och evenemang så att personer med funktionsnedsättningar kan delta på lika villkor.

Men företag som har färre än tio anställda undantas helt från lagen. Också bostadsmarknaden undantas. Och de aktörer som ändå omfattas har en rad skälighetsbedömningar att luta sig på om de vill slippa göra anpassningar.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger att hon förstår att många är besvikna över att lagen, trots löftet, inte har skärpts.

– Det förstår jag absolut, och jag har också mött de reaktionerna.

Var det dumt av dig att lova att det skulle bli en skärpning innan årsskiftet?

– När jag blev intervjuad om detta i början av året så visste vi inte hur omvärlden skulle förändras och hur mycket det skulle påverka regeringens arbete. Nu jobbar vi med det här intensivt och jag hoppas att vi kan lägga fram ett förslag så snart som möjligt, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Regeringen underskattade också hur komplicerad lagen är, enligt Alice Bah Kuhnke. Nu bereds ärendet igen, och demokratiministern tror att de blir klara i vår. Då hoppas hon framförallt att det generella undantaget för företag med färre än tio anställda kan tas bort.

– Vi behöver arbeta fram ett förslag som gör att undantaget inte kan fortsätta att rättfärdiga en diskriminering, säger hon.

Det välkomnas av Lars-Göran Wadén. Han har själv gjort tre olika DO-anmälningar, bland annat för att inte ha fått åka med tåg och bussar med sin rullstol.

– Det borde vara lika självklart som att man inte ska kunna stängas ute på grund av hudfärg eller sexuell läggning. Det ska finnas en diskrimineringslag mot det och egentligen helt utan undantag, säger Lars-Göran Wadén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".