Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk id-förvirring i Danmark

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 07.48
"De svenska myndigheterna har bett oss dokumentera"
(1:23 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix
Foto: Jessica Gow/Scanpix

Det finns en förvirring kring de kommande id-kontrollerna på Kastrup i Köpenhamn. Danska tågbolaget DSB ska spara kopior på alla resenärers id-handlingar med hänvisning till ett krav från svenska myndigheter. Men något sådant krav har inte ställts.

– Från polisen har vi inte begärt det, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

Id-kontrollerna på Kastrup som startar den 4 januari kommer vara DSB:s ansvar. Nyligen meddelade det danska tågbolaget att man kommer registrera alla resenärer och spara kopior på deras id-handlingar. Och enligt informationschef Tony Bisoperskov har man instruktioner från svenska myndigheter att göra det.

– Svenska myndigheter har bett oss dokumentera kundernas id, och det gör vi och sparar så länge vi tycker det är nödvändigt.

I förordningen som styr transportbolagens ansvar att från och med den 4 januari inte transportera någon person utan id-handling till Sverige finns en formulering om att företagen måste kunna visa att man levt upp till reglerna.

– Möjligen är det så att DSB uppfattar det beviskrav som finns i förordningen som att de måste kunna visa kopior på id-handlingar, men från polisens sida har vi inte begärt det, säger Patrik Engström och berättar att man idag eller i morgon kommer gå ut internt med instruktioner om hur polisen ska hantera en situation om någon trots allt kommer till Sverige utan id.

Om polisen och transportören hamnar i tvist över om en person är kontrollerad eller inte så är det Transportstyrelsen som första instans ska avgöra om transportören ska betala sanktionsavgiften på 50 000. Men Transportstyrelsen uppger för Ekot att inte heller de har uppmanat DSB att spara kopior på id-handlingar.

DSB kunde inte svara på om några danska myndigheter kommer få tillgång till passageraruppgifterna. Enligt Patrik Engström är svenska polisen inte intresserad av informationen.

– Från polisens sida finns inget intresse för data över vilka som åker över Öresund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".