Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen presenterar instruktion för id-kontroll

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 11.52
"Inte säkert att vi är hjälpta av den informationen"
(1:43 min)
Öresundståg id-kontroller poliser
Foto: Johan Nilsson / TT

Polisen kommer inom det närmsta dygnet att presentera information om hur de ska hantera id-kravet, som träder i kraft på måndag. Men säkerhetsbranschen – som kan komma att genomföra många kontroller – kräver tydligare riktlinjer.

Regeringen beslutade för några veckor sedan att införa id-krav för all trafik in i Sverige med bil, båt eller färja. Ansvaret för id-kontrollerna är transportbolagen.

För svensk del finns en osäkerhet kring hur id-kontrollerna ska genomföras rent praktiskt. Säkerhetsbranschen, som väntas genomföra många kontroller på uppdrag av transportbolagen, har hoppats på ett regelverk från polisens rättsavdelning innan måndag.

Men det kommer inte att bli aktuellt. Däremot kommer polisen inom det närmsta dygnet att presentera en instruktion vid id-kontroll för polismyndigheten.

– Vi kommer under dagen eller senast imorgon att komma ut med en instruktion till vår personal, om vad de ska titta efter när de kontrollerar att transportörerna uppfyller sin skyldighet, säger Patrik Engström chef för nationella gränspolissektionen.

Höstens många bränder på asylboenden är en orsak till att den svenska bevakningsbranschen i dag har mycket uppdrag. När regeringens nya regler om id-krav träder i kraft på måndag räknar branschen med ytterligare jobb.

Björn Ericsson, expert för säkerhetsföretagen inom arbetsgivarorganisationen Almega, avråder dock väktarbolag från att utföra id-kontroller.

Detta eftersom det fortfarande finns för många oklarheter kring hur kontrollerna ska genomföras. Björn Ericsson, som för en dialog med polisen om detta, säger att polisens instruktion, som presenteras inom kort, inte kommer att ge svar på de frågorna som säkerhetsföretagen har.

– Först och främst är det här till för polisens personal själv. Det är inte säkert att vi är hjälpta av den informationen. Vi vill vara tydliga och klara med eventuellt agerande i sådana här situationer. Vad vi stödjer oss på för lag? Har vi över huvud taget har rätt att göra det? Är det en myndighetsutövning? De frågorna vill vi ha svar på innan vi gör det här, säger Björn Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".