Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen om vad som är en giltig id-handling

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 16.38
Infrastrukturministern: Åtgärden är oundviklig
(2:07 min)
polis rygg övervakar kö till id-kontroller malmö
Foto: Johan Nilsson / TT

På måndag införs id-krav vid gränsen till Danmark. I dag har polisen gett riktlinjer om vad som är att betrakta som en giltig id-handling.

Åtgärden är oundviklig för att få ner antalet personer som tar sig till Sverige för att söka asyl, menar infrastrukturministern.

Ekot har under dagen rapporterat om hur id-kontrollerna, som startar på måndag, drabbar Skåne, och familjen Andersson-Palm, som nu flyttar från Malmö till Köpenhamn, där de jobbar, för att få vardagen att gå ihop.

Infrastrukturminister Anna Johansson beklagar situationen för de som nu drabbas, men säger att åtgärden är oundviklig för att få ner antalet personer som tar sig till Sverige för att söka asyl.

Restiden mellan Danmark och Sverige kommer att bli som mest 50 minuter längre från och med måndag. Vilket är mindre än man tidigare befarat.

Att tågförseningen mellan Sverige och Danmark inte blir så lång som man först trodde handlar om att tågbolagen lagt om vissa rutter.

– Det är givetvis bra att DSB och Skånetrafiken gjort bästa möjliga och försökt minska förseningarna, men fortfarande rör det sig om stora förseningar, säger Johan Wessmann är vd Øresundsinstituttet.

Det transportbolag som inte utför id-kontroll på passagerarna tvingas böta 50 000 kronor. I dag har polisen presenterat interna riktlinjer för hur myndigheten ska granska att transportörerna gör detta. 

– De behöver kunna visa någon form av passagerarlista eller annan form av förteckning där de kan visa att de kontrollerat att personerna i färjan, bussen eller båten har har de id-handlingar, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

Polisen har i dag även beslutat vad som är att betrakta som en giltig id-handling. 

För att en id-handling ska anses vara giltig bör den, enligt polisens uppfattning, vara officiellt utfärdad i syfte att fastställa innehavarens identitet, enligt polisens riktlinjer.

Myndigheten skriver vidare i sina riktlinjer:

"Den ska vara försedd med innehavarens fotografi samt även innehålla uppgift om innehavarens fullständiga namn och personnummer eller födelsetid. Id-handlingen ska också vara försedd med en individuell numre-ring, innehavarens namnunderskrift och uppgift om giltighetstid och vem som utfärdat handlingen. Handlingar av alltför enkel beskaffenhet bör dock inte godtas även om de formellt uppfyller de ovan angivna kraven.
Det är värt att betona att handlingen ska ha utfärdats i syfte att kunna fastställa innehavarens identitet. Är syftet med utfärdandet ett annat så kan det inte anses vara en id-handling. Exempel på handlingar som inte bör accepteras, trots att de är officiellt utfärdade, är till exempel de LMA-kort som utfärdas av Migrationsverket. Detta eftersom LMA-kortet inte är en id-handling utan endast intygar att personen är inskriven i Migrationsverkets mottagningssystem under det namn som står på kortet.

Regeringen beslutade om det nya id-kravet för mindre än två veckor sedan. Polisens arbete kring riktlinjerna har alltså skett under kort tid. Därför kommer skrivelsen endast gälla fram till 18 januari, därefter ska mer omfattande riktlinjer upprättas.


Det här innebär tillämpningen av identitetskontroller

Den 4 januari 2016 träder förordningen (2015:1074) om vissa identitetskontroller vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet i kraft.

Endast passagerartrafik med tåg, buss eller båt, mellan Danmark och Sverige omfattas av förordningens bestämmelser. För att en identitetshandling ska anses som giltig ska den vara officiellt utfärdad i syfte att fastställa innehavarens identitet.

Källa: Polismyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".