Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljontals riskerar svält i El Niños spår

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 17.01
"Barn kan få men för resten av livet"
(2:00 min)
De olika färgskalorna visar hur El Niño värmt upp Stilla Havet år 2015 respektive år 1997. Bilderna är påfallande lika, menar Pasadena lab, NASA. Foto: AP/ NASA
De olika färgskalorna visar hur El Niño värmt upp Stilla Havet år 2015 respektive år 1997. Bilderna är påfallande lika, menar Pasadena lab, NASA. Foto: AP/ NASA

Väderfenomenet El Niño är det värsta på flera år. Svår torka och översvämningar riskerar att leda till att miljontals människor drabbas av svält de kommande månaderna.

Värst drabbat är kanske Etiopien, som just nu genomlider den svåraste torkan på 30 år.

Översvämningar, skogsbränder och jord som spricker av torka - extremvädret märks över hela jorden. Tillsammans med de av människan orsakade klimatförändringar har väderfenomenet El Niño skapat en mycket svår situation på flera håll inför det nya året.

– I Etiopien upplever man hur en torka som tidigare har kommit med kanske sju års mellanrum nu kommer allt oftare. Det gör att människor inte har haft möjlighet att förbereda sig på samma sätt som man har gjort tidigare, konstaterar Jesper Hansén, biträdande humanitär chef på Rädda Barnen.

El Niño är ett återkommande, men oregelbundet väderfenomen. Mycket förenklat innebär det att de normala nordostliga eller sydostliga passadvindarna kring ekvatorn blir svagare och att ytvattnet värms upp i östra Stilla Havet. Det i sin tur rubbar klimatet över stora delar av klotet, och har tillsammans med människans utsläpp bidragit till att 2015 var ett rekordvarmt år.

Den senaste tiden har katastroftillstånd utropats i länder såsom Brasilien, Paraguay, Uruguay och Argentina till följd av översvämningar. På delar av den afrikanska kontinenten råder i stället torka. Över 30 miljoner människor i Afrika riskerar nu matbrist, varav en tredjedel i just Etiopien.

– Vi ser väldigt allvarligt på risken för undernäring. Fem miljoner av dem som påverkas i Etiopien är barn och så många som 400 000 - 500 000 riskerar att drabbas av svår undernäring. Det innebär inte bara akuta problem utan kan ge men för resten av deras liv, säger Jesper Hansén.

Den internationella hjälporganisationen Oxfam räknar med att krisen i Afrika kommer att nå sin topp i februari nästa år, och i en värld där runt 60 miljoner människor redan befinner sig på flykt undan krig och konflikter, finns en risk att en kris av den här sorten försvinner i mängden.

Men att vänta med att agera är dåligt för alla, säger Derk Byvanck, policyexpert i frågor som rör klimatförändringar och matsäkerhet, på Oxfam.

– Det är något som de flesta forskare inom området är överens om - att det är mycket effektivare att agera innan en fullskalig hungerkatastrof har brutit ut. Lite krasst kan man säga att det är mer kostnadseffektivt, säger han.

Senast det rådde svår torka i området var 2011, men Derk Byvanck vill gärna tro att regeringar och politiker har lärt sig en del sedan dess och är bättre rustade att hantera situationen den här gången.

– Jag är optimist. Situationen är visserligen väldigt allvarlig, men det finns fortfarande tid att agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".