Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gonorré fortsätter öka

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 15.47
"Spridningen är illavarslande"
(1:35 min)
Kondomer. Foto: Stefan Bladh/Scanpix
Kondomer. Foto: Stefan Bladh/Scanpix

Könssjukdomen gonorré blir allt vanligare i Sverige. En sjukdom som för ett tiotal år sedan var i stort sett utdöd. Det är nu sjätte året i rad som antalet fall ökar.

- Vi har en förändrad spridning av gonorrén som känns illavarslande och som möjligen talar för att vi skulle kunna få en ny större spridning av gonorré bland ungdomar, igen. En spridning vi inte har sett sedan 70-talet, säger Anders Tegnell statsepidemolog vid Folkhälsomyndigheten.

Gonorré är visserligen inte den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Men det är den könssjukdom som allra tydligast ökar enligt statistik från smittskyddsläkarna som samlas in av Folkhälsomyndigheten.

I år har 1 545 fall rapporterats i hela landet, en ökning med 16 procent sedan året innan och sedan 2009 har antalet fall av gonorré i Sverige, ökat 2,5 gång. Av klamydia däremot, den vanligaste av de mer allvarliga könssjukdomarna rapporterades under 2015, 34 817 fall, en minskning sedan året innan med 1 314 fall.

Det här är problematiskt av flera skäl enligt läkarna. Dels är gonorré en av de mer allvarliga könssjukdomarna, med svåra infektioner som följd och den är även svår att bota. Inte minst då vart femte fall av sjukdomen inte längre kan botas med vanlig pencillin, då bakterierna har blivit resistenta.

- Trenderna tillsammans, med en ökning av antalet fall i Sverige samtidigt som vi har en utveckling av resistens hos bakterien. Det kan skapa ett rätt stort problem för vården på sikt, säger han.

Tidigare har sjukdomen varit särskilt vanlig bland män som har sex med män och bland personer som smittats utomlands. Men nu ser alltså smittskyddsläkarna att sjukdomen oftare smittar inom fler grupper, däribland den stora gruppen yngre vuxna, vilket ökar risken för en än större spridning av sjukdomen.

- Vi har uppenbarligen en alldeles för låg användning av kondomer. Och kanske en alltför liten respekt för den här typen av sjukdomar bland ungdomar i dag, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".