Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklarheter kring beviskrav för id-kontroller

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 17.02
"Det känns inte bra att det är vi som tar risken"
(1:50 min)
Flera extrabussar sätts in dagligen. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radion.
Krav på id-kontroller på bussar och tåg väcker frågor. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radion.

I går gick polisen ut med riktlinjer för hur de id-kontroller som införs på måndag ska gå till. Men frågetecken finns kvar på sidor om gränsen.

Det handlar särskilt kraven på att transportbolagen ska kunna bevisa att de genomfört kontrollen.

I polisens riktlinjer framgår att transportbolagen ska kunna visa upp någon form av dokumentation för att bevisa att de genomfört kontrollerna, men polisen skriver samtidigt att de inte i detalj kan redogöra för hur bevisningen ska gå till.

Bussbolaget Swebus har fortfarande inte bestämt hur de ska tolka kraven. Presschefen Christel Grip säger att de heller inte vet om de kommer behöva skriva upp personnummer och ta kort på de resandes id-handlingar och huruvida de åtgärderna då kan utgöra ett brott mot personuppgiftslagen.

Otydligheten och den korta tidsfristen är något Christel Grip ställer sig frågande till.

– Det är något vi måste titta på nu, men riktlinjerna kom igår och det är på måndag de börjar gälla, så det är väldigt kort om tid. De här riktlinjerna är också ganska otydliga och det känns inte bra att det är vi som tar risken med de här höga böterna på 50 000 kronor.

Även på den danska sidan finns frågetecken kring samma sak. Transportbolaget DSB säger att de bedömer att det kommer att krävas att de scannar av de resandes id-handlingar, men de vet inte hur länge dessa uppgifter ska behöva lagras, eller om den lagringen är förenlig med den danska personuppgiftslagen.

– Det finns en lag om behandling av personuppgifter. Därför för vi en dialog med danska myndigheter och den svenska polisen för att vi inte vet hur länge vi ska lagra uppgifterna om id-kontroll, säger Tony Bisbeskov, informationschef på DSB.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".