Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fördröjd asylprocess hotar psykisk hälsa

Publicerat torsdag 31 december 2015 kl 19.30
"Avslag bland det mest traumatiska de kan vara med om"
(1:28 min)
Självmordstankar. En deprimerad kvinna i en korridor. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Den blocköverskridande flyktingpolitiska överenskommelsen medför stora risker för flyktingarnas psykiska hälsa. Det skriver tio sakkunniga i psykiatri på Svenska Dagbladets debattsida idag, och hänvisar till forskning från flera länder. Överenskommelsen leder till sämre förutsättningar att etablera sig i samhället, enligt experterna.

Det är läkare, sjuksköterskor, psykologer och terapeuter med erfarenhet av psykiatri som tar upp frågan om den förlängda asylprocess som väntas när flyktingöverenskommelsen införs. 

En av dem är Lars Joelsson, som är överläkare och ordförande i Svenska föreningen för barn och ungdomspsykiatri.

– Utifrån den erfarenhet jag har är jag är övertygad om att när asylprocessen drar ut på tiden och man får avslag efter lång tid är något av det mest traumatiska som de här flyktingarna kan vara med om. Jag tror ibland att det kan nästan vara mer traumatiskt än vad de varit med om innan de kom till Sverige, säger han.

I debattartikeln framhåller experterna att flera forskningsstudier från olika länder visar att ovissheten i asylprocessen är en stor risk. Också oro för familjen i hemlandet är en viktig orsak till psykisk ohälsa, enligt studierna. Och Lars Joelsson som har stor erfarenhet av att vårda flyktingar, bland annat de apatiska barnen, säger att det är viktigt att få besked om sin framtid:

– Då såg man ju väldigt tydligt att de mådde ganska bra när de kom till Sverige ändå. De gick i skolan och jag pratade både med lärare och föräldrar och de fungerade bra. Men när de fick de här negativa beskeden och avslagen, det var då det började.

Ett av syftena med överenskommelsen är ju att minska antalet flyktingar. Om de blir färre kan det förbättra situationen då?

– Men det känns ju som att det är fel väg. Det är ju en signal till flyktingarna att de inte ska komma hit. Det måste man ju ordna på något annat sätt i så fall. När de väl kommer hit då kan man ju inte försvåra deras integration och deras förmåga att återhämta sig. Det är det man gör när man ger de här temporära uppehållstillstånden och försvåra familjeåterförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".