Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Obama gör nytt försök att skärpa vapenlagar

Publicerat lördag 2 januari 2016 kl 03.02
Träffar justitieministern på måndag
(1:59 min)
USA:s president Barack Obama och en pojke som håller i ett vapen. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Obama har bland annat den starka vapenlobbyn emot sig. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

USA:s president Obama har inlett 2016 med nya försök att något begränsa tillgången på vapen i landet som har fler skjutvapen än invånare. Vita huset väntas redan under den kommande veckan lägga fram vissa inskränkningar när det gäller hur vapen köps och säljs.

I sitt allra första tal för 2016 lovade Obama att han under sitt sista år som president kommer att ta tag i en rad olösta frågor, och framförallt i den vapenvåldsepidemi Obama anser härjar i USA.

Om Barack Obama själv fått bestämma hade USA för länge sedan haft betydligt tuffare vapenlagstiftning.

Men i USA är det inte presidenten, utan kongressen, som stiftar landets lagar, och i kongressen sitter sedan länge en majoritet politiker som inte vill röra den för många amerikaner nästintill heliga rätten att bära vapen.

Många kongressledamöter tar också emot mycket pengar från den starka vapenlobbyn NRA, som är motståndare till minsta inskränkning av vapentillgången.

Trots de masskjutningar som regelbundet inträffar i USA, och trots att nästan 90 amerikaner skjuts ihjäl varje dag året runt, så står vapenfrågan stilla. Till stor frustration för Obama och för de amerikaner som dagligen vädjar till honom att i alla fall försöka göra något.

Amerikanska presidenter har vissa, begränsade, möjligheter att ensamma fatta beslut i så kallade presidentdekret. Exakt vilka när det gäller vapenfrågan ska Obama och justitieminister Loretta Lynch diskutera redan på måndag.

Enligt uppgift till amerikanska medier handlar det bland annat om att kräva licens för fler av dem som säljer vapen, för att tvinga dem till bakgrundskontroller av dem som vill köpa. Det är dock inte frågan om några avgörande förändringar, till det räcker inte Obamas makt. Och dekret utfärdade av en president, kan direkt rivas upp av nästa.

Obama inser att han inte i grunden kan göra särskilt mycket åt det amerikanska vapenvåldet, men säger att om så bara ett enda liv kan räddas, så är det värt ett försök.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".