Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kontinuiteten brister i svensk sjukvård

Publicerat lördag 2 januari 2016 kl 16.53
"Patienterna tappar förtroendet och tycker att ingen lyssnar på dem"
(1:56 min)
Läkare i korridor, person som ligger på brits i sjukhuskorridor. Foto: Erik G Svensson/TT
Det är inte ovanligt att återkommande patienter inom sjukvården får träffa mängader med läkare. Nu ska reglerna ändras. Foto: Erik G Svensson/TT

Risken för felaktig eller dålig vård ökar när patienterna inte får träffa samma läkare - och då stiger vårdkostnaderna. Det menar professor emeritus Åke Andrén-Sandberg som arbetat som läkare i 35 år.

Den bristande kontinuiteten i svensk sjukvård - alltså att patienterna sällan får träffa samma läkare - är en viktig orsak till de ständiga kostnadsökningarna. Det menar professor emeritus Åke Andrén Sandberg som i dag skriver på Svenska Dagbladets debattsida.

Patienter kan få träffa ofattbart många läkare och det leder till dyrbara felbehandlingar, säger han.

– Ja, det blir dyrare sjukvård ur samhällets perspektiv och patienterna tappar förtroendet och tycker att ingen lyssnar på dem. De måste berätta samma sak gång på gång. Många undersökningar görs om i onödan och det tar lång tid. Så det finns bara negativa delar med det.

Efter 35 år som läkare tycker Åke Andren-Sandberg att bristande kontinuitet i vården är ett av de allvarligaste problemen. Och det är han inte ensam om. I höstas rapporterade Ekot om 90-årige Åke som varit sjuk i ett och ett halvt år och åkt ut och in på sjukhus. Så här berättade hans son Jerker Söderlind om sin pappa i Studio ett:

– Ja, det är väl uppe i 70-80 olika läkare, som väl gör det bästa de kan när de möter honom i tio minuter i en stressad situation. Jag tror allmänt sett att om det fanns en ansvarig läkare för hans fall så skulle samhället spara en massa pengar och på köpet skulle han kanske få en snabbare och effektivare vård.

I Sverige arbetar majoriteten av läkarna på sjukhus, vilket leder till en underbemannad primärvård med sämre tillgänglighet. Och eftersom patienterna vet om det, så söker de till akuten, säger Åke Andren-Sandberg, som beskriver problemen på Svenska Dagbladets debattsida idag.

– Så om patienterna skulle ha större förtroende för den tidsbeställda vården framförallt primärvården och den var bättre bemannad så skulle det vara mycket bättre.

Men han menar att ansvaret ligger hos politiker som inte förstår att deras beslut leder till bristande effektivitet i vården. Och det är också något som den kommande utredningen om resursutnyttjande i vården bland annat kommer att handla om. En kraftfull utbyggnad av primärvården behövs säger utredaren Göran Stiernstedt:

– Dels tror jag att man i första hand måste satsa på primärvården i den mån man har nya resurser. Men jag tror också att sjukhusen måste öppna upp väggarna lite, de måste ta ansvar även för patienter i hemmet till exempel. Det finns en del sådana exempel också i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".