Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare: Ungas våldsbrott kan förhindras

Publicerat söndag 3 januari 2016 kl 12.31
"Fängelse i sig är ingen lösning på kriminaliteten"
(1:49 min)
Foto: TT
Foto: TT

Majoriteten av alla våldsbrott i Sverige begås av en liten grupp personer, ungefär en procent av befolkningen. Men med rätt satsningar skulle våldsbrotten bland återfallsförbrytare kunna minskas, det skriver läkare och psykologer på DN Debatt. De vill se jourdomstolar för unga brottslingar och minskade möjligheter till straffrabatt.

Många våldsbrott skulle kunna förhindras om samhället införde effektiva åtgärder för att fånga upp de ungdomar som riskerar att utveckla en kriminell livsstil, enligt den grupp av experter som undertecknat debattartikeln.

I artikeln framhåller de att situationen skulle förbättras genom mer insatser i skolorna så lärarna kan identifiera barn med problem. Men också genom en snabbare behandling av unga som begår brott.

– Ja, för kunna göra akuta åtgärder så är det jourdomstolar och en intensiv övervakning av återfallsförbrukare som skulle vara de snabbaste åtgärderna för att få ner kriminaliteten. Men för en framtida minskning så är det än mer viktigt att satsa på barn och ungdomar, säger  Örjan Falk som är doktorand vid Centrum för etik, juridik och mental hälsa vid Göteborgs universitet:

Experterna konstaterar att majoriteten av alla våldsbrott i Sverige begås av ungefär en procent av befolkningen. Förövarna är relativt lätta att identifiera och har ibland problem redan i skolåldern. Statistiken visar att uppemot 80 procent av dem kommer att begå nya brott.

Och för att stävja utvecklingen behövs flera åtgärder, till exempel förebyggande insatser, utbildning av lärare och bättre samverkan mellan sociala myndigheter, enligt forskarna. Alltför enkla lösningar, till exempel hårdare straff, räcker inte.

– Fängelse i sig är ingen lösning på kriminaliteten i samhället, framförallt vad det gäller höga straffsatser och långa straff så räcker det med att titta på USA, en stat som har en stor andel av sin befolkning i fängelse men ändå en hög kriminalitet. Vi tror på att det finns metoder att behandla och rehabilitera de här personerna, avslutar Örjan Falk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".