Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Börsen ned i Stockholm

Uppdaterat måndag 4 januari 2016 kl 13.46
Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 09.10
Ekonomireporter Kristian Åström i Dagens eko.
(2:20 min)
Kristian Åström, ekonomikorrespondent om börsraset Foto: TT/Sveriges radio
1 av 2
Kristian Åström, ekonomikorrespondent om börsraset Foto: TT/Sveriges radio

Stockholmsbörsen faller rejält när det nya börsåret inleds. Raset följer på förnyad oro för den kinesiska ekonomin och börsfallet i Shanghai.

Klockan 13 ligger OMXS-index på minus 3,1 procent. De ledande Europabörserna faller i storleksordningen lika mycket med Frankfurt i botten bland de stora. I Paris ligger börsen på minus 3,5 procent.

Börsoron, som inledde årets första handelsdag i Europa, började med ett kinesiskt inköpschefsindex, som mäter aktiviteten i industrin, som var sämre än förväntat. Det ledde till att Shanghai- och Shenzenbörserna föll kraftigt innan handeln stoppades vid minus 7 procent.

Men det svaga inköpschefsindexet kan samtidigt ses som ett symptom på något mycket större som oroar världens finansmarknader. Det har flera olika orsaker:

* Allt fler undrar över tillståndet i den kinesiska ekonomin, och det finns frågetecken kring tillväxttalen som presenteras från myndigheterna och hur tillförlitliga de är.

* Den kinesiska ekonomin ställs nu om från exportorienterad tillverkningsindustri till tjänster och inhemsk konsumtion.

* Kina är världens största importör av metaller och andra råvaror och världsmarknadspriserna har påverkas kraftigt med stora nedgångar som pågått under en lång tid.

* Efter förra årets stora svängningar på de kinesiska börserna, har myndigheterna infört nya regler för handeln. Om börsindex gått ned med fem procent, stoppas handeln i en kvart.

Är nedgången, som i morse, kring sju procent ska handeln stoppas för dagen. Detta leder till oro och reaktioner på andra börser, när investerare frågar sig hur långt den kinesiska börser gått i fall handeln inte stoppats. Liknande regler finns dock på andra börser i världen.

* Utvecklingen i Mellanöstern har också betydelse för oron omkring i världen. Den verbala konflikten mellan Iran och Saudiarabien har trappats upp. Detta har påverkat oljepriset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".