Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisförbundet kritiserar hur polisen hanterar meddelarfriheten

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 15.42
"Nästintill hotfullt"
(1:53 min)
Bilden illustrerar polis vid avspärrning
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polisförbundet kritiserar Polismyndigheten, och menar att den undergräver meddelarfriheten.

Aftonbladet avslöjade i mellandagarna att en polischef utretts för barnpornografibrott. Enligt tidningen ska mannen haft intresse, och även innehaft, barnporr.

Utredningen har lagts ner av åklagare, och polischefen är alltså i dag inte misstänkt för brottet. Trots det slutade han med omedelbar verkan i samband med anklagelserna mot honom. Av privata skäl, enligt egen utsago.

Efter att Aftonbladet avslöjande kritiserar nu Polisförbundets ordförande Lena Nitz polisen. Hon kritiserar främst polisens förhållningssätt till meddelarfriheten, som innebär att en offentligt anställd får informera media.

– Jag tycker att det är viktigt att meddelarfriheten som är en grundlagsskyddad rättighet upprätthålls, särskilt av en rättsvårdande myndighet som polismyndigheten.

Efter Aftonbladets avslöjande skickade polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal ett mejl till flera personer inom myndigheten.

Hon skriver att det är med "tungt hjärta" som hon konstaterar att uppgifter ur den nedlagda förundersökningen nått Aftonbladet.

Hon skriver även: "Att röja detta slags uppgifter kan komma att i straffrättslig mening bedömas som brott mot tystnadsplikt, alternativt tjänstefel".

Mejlet ska ha orsakat intern kritik. Och uppgiften om att brott kan begåtts när information hamnade hos Aftonbladet inte är korrekt. Det säger bland andra Nils Funcke, experter på offentlighetsprincipen. Och även Lena Nitz, polisförbundets ordförande, som tycker att budskapet i kommunikationsdirektörens mejl – som Aftonbladet publicerat delar ur – är nära på hotfullt.

– Det tycker jag är allvarligt, att man hänvisar till att man skulle begå brott när man på ett helt rätt sätt använder sig av meddelarfriheten. Det skulle jag uppleva som oerhört och obekvämt och nästintill hotfullt, säger förbundsordförande Lena Nitz.

Enligt henne händer det "för ofta" att poliser på olika sätt motarbetas när de har intern kritik eller sprider information enligt meddelarfriheten. Det aktuella fallet kommer hon att ta upp med polisledningen.

– Jag kan nog tycka att det är oroande det som jag vet idag. Detta är något vi kommer ta upp med polismyndigheten så snart som möjligt.

Ekot har sökt polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal. Men det är istället myndighetens presschef Fredrik Wallén som idag kommenterar kritiken från facket. Han säger i en kort kommentar att myndigheten värnar om meddelarfriheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".